A csokoládé a vörösborban és a zöldteában megtalálható vegyületekhez hasonló anyagokat tartalmaz, ezért azokhoz hasonlóan alkalmas a vérkeringés normalizálására, illetve a vérnyomás csökkentésére. Az azonban korántsem mindegy, milyen kakaóból készül - hangzott el az amerikai Tudományos Akadémián a csokoládéról, annak történetéről és egészségügyi hatásairól tartott előadáson.

Az elmúlt néhány év során több kutatás is foglalkozott az egyes növényekben nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns hatású vegyületeknek, az ún. flavonidoknak vérkeringésre gyakorolt kedvező hatásaival.

Norman Hollenberg, a tekintélyes Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa a panamai partok mentén lévő szigeteken élő kuna indiánok bevonásával folytatott vizsgálatokat a kakaó kedvező egészségügyi hatásairól. Mint az előadáson elmondta, a kuna indiánok vérnyomása egyébként szokatlanul magas sótartalmú étrendjük mellett is teljesen normális értékeket mutatott. A kunák nagy mennyiségben fogyasztották a helyben termesztett kakaócserjékből származó, igen magas flavonidtartalmú kakaót.

A megfigyelés másik része azokat a kunákat érintette, akik - fölhagyva hagyományos életmódjukkal - beköltöztek a városba, s így a kereskedelmi forgalomban kapható kakaót fogyasztják. Az eredmények meglepőek voltak: a városi kuna indiánok vérnyomása jelentősen meghaladta a szigeteken élő rokonaiékét - ismertette a harvardi kutató.

Hová lesznek a flavonidok?

Forrás: uga.eduFüggetlenül attól, hogy mekkora a frissen szedett kakaó flavonidtartalma, ez az értékes tartalom a feldolgozás során mindenképpen csökken. Kapható a kereskedelemben olyan kakaó is, amelynek hasznos anyagait a feldolgozás alatt igyekeznek megőrizni, ennek íze egy kicsit erőteljesebb, ám így is élvezhető - mondja Hollenberg professzor.

Mint arról korábban már beszámoltunk, folyamatban lévő vizsgálatok arra mutatnak, hogy a kakaóban meglévő flavonidok a szívre és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásuk mellett fokozzák az agyi vérkeringést, és ezáltal segítenek az időskori emlékezetproblémák kezelésben is. Mindezen előnyök mellett természetesen fontos hangsúlyozni a mértékletességet, hiszen nem szabad szem elől téveszteni, hogy a csokoládé sok zsírt és cukrot tartalmaz, ami épphogy fokozza az említett panaszokat - figyelmeztettek a tanácskozáson jelen lévő kutatók.