Korábbi kutatásokkal ellentétben, miszerint az olykor nyugtalanságot okozó koffein fogyasztása segít bennünket megbirkózni stresszes helyzetekkel és lehetővé teszi különböző feladatok hatékonyabb végrehajtását, az angol University of Bristol kutatásai azt mutatják, hogy egy-egy kávészünettel olykor az ellenkező hatás érhető el.

Peter Rogers professzor és dr. Lindsay St. Claire kutatásuk során felismerték, hogy a stressz oldása céljából kávészünetet tartó férfiaknál a pihenést követően feltehetően még inkább növekszik a feszültség.

Vizsgálatukba három, egyenként 32 személy alkotta csoportot vontak be. Az egyik csoport résztvevőivel elhitették, hogy az általuk fogyasztott, koffeintartalmú kávé segíti majd munkájukat (tesztkitöltés), a második csoportba tartozókkal azt, hogy kávéjuk koffeinmentes, míg a harmadikkal azt, hogy kávéjuk olyan koffeint tartalmaz, melynek mellékhatásaként stresszhez hasonló tüneteket észlelnek majd. A mindhárom csoportban szétosztott italok fele 200 mg koffeint tartalmazott, 50 százalékuk pedig koffeinmentes volt.

A kávéfogyasztást követően valamennyi személynek két "idegtépő" feladattal, valamint további tesztekkel kellett megbirkóznia. A kutatók váratlan eredményeket kaptak. Azoknál a férfiaknál, akik úgy gondolták, a kávézás után jobb teljesítményre lesznek képesek, magasabb pulzusszámot figyeltek meg - függetlenül attól, hogy kávéjuk tartalmazott-e koffeint vagy sem.

A vizsgálatban fény derült arra is, hogy a koffeintartalmú italt fogyasztó személyeknél a koffein hatását az is befolyásolja, milyen munkát végez az illető és ezt egyedül vagy csapatban teszi-e.

A kísérlet során készített videófelvételek szerint a gyors fejszámolást végző férfi esetén - szemben a stresszel járó, nyilvános előadást tartó társával - a koffeinnek jótékony hatása van. Ugyanakkor a koffeinfogyasztást követően a férfiak nehezebben birkóznak meg stresszes feladatokkal, fizikailag feszültebbek, és kevésbé kiegyensúlyozottak. Nőknél hasonló helyzetben csökkenni látszik a feszültség.

Egy további vizsgálatba öt-öt, azonos nemű személyből álló csoportokat vontak be. Az egyének először maguk oldottak meg egy problémát, majd közösen megvitatták álláspontjaikat, hogy közös nevezőre jussanak. Ebben az esetben férfiaknál a koffein mérsékelte valamennyire a stresszérzést, azonban csökkentette a csoportmunka hatékonyságát, vagyis a csoportos vita során tett javaslatok gyengébbnek bizonyultak a saját felvetéseknél.

Cseh Júlia