Forrás: DELTA

Földrengésbiztos házak, magyar műanyaggal
A földrengést sajnos ma még nem lehet előre megjósolni, építészeti megoldásokkal viszont enyhíteni lehet következményeit. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen olyan műanyagokkal kísérleteznek, amelyek a vasbeton-gerendák meghatározó illesztéseinél elnyelik a rengési energiát, s ezzel megakadályozhatják az épületek összedőlését.

Homokhal a sivatagban - a szkink bőrének titkai
Az orvosi szkink - ez az arasznyi gyíkocska - úgy mozog a homokfelszín alatt, mint a hal a vízben, ezért is nevezik homokhalnak. Csillogóan fényes bőre síkosabb, mint a legfinomabbra csiszolt acél és jobban is ellenáll a homokszemek dörzsölésének. Ha sikerül megfejteni a homokhal bőrének titkait, karcmentes szélvédőüveg, kevésbé surlódó csapágy, jobban csúszó korcsolya készíthető.

Forrás: DELTA

A vörösborok genetikai ujjlenyomata
Az egri vörösborok egyéni ízét, zamatát az egyes pincékben megtalálható borélesztő-gomba törzsek biztosítják. Ezért erjed más-más bor a különböző pincékben, még ha  azonos helyről szüretelik is a szőlőt. Magyar kutatók olyan genetikai elemzőmódszert alkalmaznak, amellyel azonosítható, hogy egy-egy palack bor melyik pincéből származik. Részletes információk

"40 év - 40 kérdés"
Kiderülnek a "40 év- 40 kérdés" vetélkedő III. fordulójának nyertesei. Ebben a fordulóban majdnem nyolcszáz megfejtés érkezett, közülük 436 bizonyult helyesnek. A III. fordulóban is négy értékes könyvet sorsolunk ki, valamint 3 belépőt a Delta Jubileumi Gálaestjére, amely március 26-án lesz a Csodák Palotájában.

Delta, február 29., 14.10, mtv1