Újabb féléves halasztás az űrrepülőgépeknek

Tovább folytatódik a NASA emberes űrprogramjának vesszőfutása: újabb bejelentés szerint a Shuttle legkorábban 2005 tavaszán repülhet.

Mint arról rovatunkban többször beszámoltunk, a Columbia tragédiája földre kényszerítette az űrrepülőgép flotta megmaradt három gépét is (Discovery, Atlantis, Endeavour). A mindenre kiterjedő vizsgálat után a NASA jelentős átalakítást hajt végre a gépeken és a repülési terveken, és úgy tűnik, ez újabb egy évig is eltarthat.

Az űrrepülőgép-program igazgatója, Michael Kostelnik csütörtökön bejelentette: a legelső repülés 2005 márciusában vagy áprilisában várható - írja a BBC. A legutóbbi tervek még 2004 szeptemberére tűzték ki az Atlantis startját.

Az újabb halasztás legfőbb oka a fő hajtóanyagtartály átalakítása. Megoldást kell találni arra, hogy a start során ne válhassanak le a szigetelés darabjai a tartályról, és ez a vártnál sokkal nehezebbnek bizonyul.

Mint emlékezetes, a Columbia tragédiájához vezető eseménysor gyökere a végső vizsgálati jelentés szerint egy ilyen eseményre vezethető vissza: a tartályról levált szigetelésdarab okozta azt a sérülést a szárnyon, ami a visszatérésnél végzetesnek bizonyult.

KAPCSOLÓDÓ CIKK