Védekezési lehetőségek influenza ellen

Az oltást évente ismételni kell, akkor is, ha az új vakcina egy vagy több komponense megegyezik az elmúlt évben adottal, a védettség ugyanis 1 év alatt jelentősen csökken vagy meg is szűnik.

Néhány óvintézkedéssel és némi odafigyeléssel van mód az influenzavírusok kicselezésére. A higiénés rendszabályok betartásával, réteges öltözködéssel, az ellenálló képesség növelésével, vitamindús táplálkozással, illetve a zsúfolt helyek, a tömeg elkerülésével kevesebb az esélye a megfertőződésnek. A szervezet ellenálló képességét fokozza, ha járványos időben C-vitamin-készítményeket, illetve ilyen tartalmú ételeket fogyasztunk. A télen is hozzáférhető zöldségek közül a savanyú káposzta, a fokhagyma és a vöröshagyma a legjobb vírusűző, a gyümölcsök közül pedig a citrom, a narancs, a grapefruit és az alma segíthet megóvni egészségünket.

A vitaminoknál és a szimpla óvatosságnál nagyobb garanciát jelentenek a háziorvosoknál, illetve patikákban beszerezhető, fertőzés elleni oltóanyagok. A védőoltásokat a várható járvány előtti egy-három hónapban ajánlott beadni. Magas kockázatú egyének oltása szeptembertől kezdve ajánlatos. A védettség a beadást követően kb. két héttel alakul ki teljesen. A járvány közeledtével a védőoltást már nem szorgalmazzák a háziorvosok, ugyanis nem szerencsés egy már esetleg lappangó betegségbe "beleoltani" a vakcinát.

Előző
Következő