A California Institute of Technology és Yale University csillagászai a Plútó után az eddigi legnagyobb objektumot fedezték fel a Kuiper-övben, a Neptunuszon túli fagyos kisbolygó-övezetben.

Amennyiben az észlelést megerősítik, ez lesz a legnagyobb objektum, amelyet a Naprendszerben 1930 óta - amikor a Plútóra rábukkantak - újonnan felfedeztek.

A 2004 DW jelzéssel ellátott, 1400 km-es becsült átmérőjű égitest mintegy 10%-kal nagyobb, mint az eddigi csúcstartó, a Quaoar. A Naptól mért legkisebb távolsága 4,3 milliárd kilométer, legnagyobb távolsága pedig 7,5 milliárd kilométer.

Az égitest szokatlanul nagy pályahajlással rendelkezik: pályája 20 fokos szöget zár be a Naprendszer fő szimmetriasíkjával.

A Kuiper-öv a Neptunuszon túli, a Naprendszer keletkezésekor visszamaradt jeges kisbolygóöv. Az első Kuiper-objektumot 1992-ben fedezték fel, s azóta több mint ezret találtak földi telepítésű távcsövekkel. A Kuiper-öv legnagyobb ismert objektuma a Plútó, amelyet hagyományosan bolygónak tekintenek. A szakemberek szerint azonban csak idő kérdése, hogy felfedezzenek egy a Plútónál is nagyobb Kuiper-objektumot.