Az amerikai hadügyi tárca megelégelte a tudományos óvatoskodást, és világos, egyértelmű válaszokat akart arról, mennyiben befolyásolhatják a nemzetbiztonságot és destabilizálhatják a világ jelenlegi erőviszonyait a globális felmelegedés következményei.

Az elkövetkezendő évtizedben az éghajlat drasztikus átalakulásával és jelentős lehűléssel számol a Pentagon stratégiai előrejelzése, mely a Fortune.com jóvoltából az interneten is olvasható. Az elemzés újra ráirányíthatja a figyelmet az emberi tevékenység környezetromboló hatásaira, az üvegházhatás lehetséges katasztrofális következményeire. Mielőtt azonban nagyobb mennyiségű élelmiszert és tüzelőt kezdenénk felhalmozni otthonunkban, érdemes felidézni az elmúlt tízezer év két olyan időszakát, amikor bolygónkon a jelenleginél is melegebb, ám lehűlésekkel megszakított időjárás uralkodott.

Forrás: NOAAA globális felmelegedés, az éghajlat változása, az üvegházhatás felerősödése kétségtelenül a XXI. század egyik legnagyobb kihívása az emberiség számára. Ha figyelembe vesszük, hogy az előrejelzések szerint 2100-ra bolygónk hőmérséklete akár 1-5 Celsius-fokkal is emelkedhet, akkor könnyen elképzelhető, hogy milyen drámai változásokat eredményezhet mindez. Ugyanakkor az is látható, hogy az előrejelzések igen tág határok között mozognak. Azok a jövőre vonatkozó számítógépes éghajlati modellek, melyeket az éghajlat kutatói folyamatosan tökéletesítenek, még mindig számos bizonytalansági tényezőt tartalmaznak. Éppen ezért az erről nyilatkozó szakértők még mindig kellő körültekintéssel, bár egyre határozottabban fogalmaznak előrejelzéseikben. Ezt a fajta tudományos óvatoskodást elégelte meg az amerikai hadügyi tárca, amikor világos és egyértelmű válaszokat akart kapni arról, mennyiben befolyásolhatják a nemzetbiztonságot és destabilizálhatják a világ jelenlegi erőviszonyait a globális felmelegedés következményei.