Újabb jégkorszak jöhet

Az utóbbi ötven évben közel 0,6 Celsius-fokkal emelkedett a Föld átlaghőmérséklete, amely egyértelműen az emberi tevékenységre, az üvegházhatás fokozódására vezethető vissza. Ennek eredménye a globális felmelegedés, ami nem pusztán azt jelenti, hogy melegebb van, hanem azt is, hogy az eddigi időjárási rendszer kizökkent az egyensúlyából. Eddigi következményei: a ciklontevékenység fokozódása, gyakrabban pusztító viharok, árvizek, szárazságok, szélsőséges hőmérsékleti értékek - és esetleg a tengeráramlások megváltozása.

Az amerikai védelmi hivatal jelentése tehát valóban az egyik legégetőbb környezeti problémára hívja fel a figyelmet, ugyanakkor sarkított következtetéseket is levon. A hollywoodi díszletektől sem mentes jövőképben - a katasztrófafilmekből ismert módon - egy végzetes kataklizma körvonalai rajzolódnak ki: a szibériai hidegtől szenvedő Európában menekülő skandinávok keresnek új hazát, Portugália partjainál pedig jéghegyek úszkálnak. Eközben az USA - hála technikai fejlettségének - viszonylag hamar úrrá lesz a nehézségeken.

Természetesen ez utóbbi megállapítások már a napi politikának szólnak, és a hadügy költségvetési pozícióit hívatottak erősíteni. Mindenesetre a Pentagon jelentése összességében a környezetvédelem érdekeit is szolgálja, amikor újabb forrásokat kér az éghajlati kutatásokra, és a globális felmelegedést nemzetbiztonsági kérdésként kezeli. Különös hangsúlyt kölcsönöz a jelentésnek az a tény, hogy az Egyesült Államok az egyike azoknak az országoknak, melyek a nemzetközi környezetvédelmi egyezményeket évek óta nem tartják be, illetve ezeket nem ratifikálják. Talán a Pentagon tanulmánya hozzájárulhat ahhoz, hogy gondolkodásbeli váltás történjen a politika és gazdaság vezetői körében, és veszélyeztetett bolygónk még hosszú ideig lakható maradjon.

Ladányi László

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK