Egész országokat fertőzhet meg a madárinfluenza

Adottak a feltételek ahhoz, hogy a madárinfluenza emberről emberre terjedő vírusa kialakuljon, és a járvány országos méreteket öltsön az érintett ázsiai államokban. Ha ez megtörténik, akkor annak az egész világot érintő következményei lesznek - mutatott rá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője.

A világszervezet véleményét Björn Melgaard, a WHO thaiföldi képviselője ismertette azon a regionális konferencián, amely február 26-án kezdődött Bangkokban a madárinfluenzával kapcsolatban. Melgraad beszédében hangsúlyozta, hogy a betegség mind a fertőzöttek száma, mind földrajzi kiterjedtsége tekintetében példátlan. Miközben egyes helyeken megállni látszik, másutt kitör a járvány. A H5N1-es madárinfluenza-vírustörzs már nyolc ázsiai országot sújt, Vietnámban eddig 15, Thaiföldön 7 halálos áldozata van. Egy kevésbé fertőzőképes változatát kimutatták Pakisztánban és Tajvanon. A földrész különböző országaiban a hatóságok eddig körülbelül százmillió csirkét pusztítottak el, hogy megállítsák a járványt.

A WHO-val szemben a thaiföldi és a kínai hatóságok azt állítják, hogy megállították a járvány terjedését, és már egy hét óta nincs halálos áldozata a madárinfluenzának. Az egészségügyi szakemberek attól tartanak a leginkább, hogy a madárinfluenza vírusa valamely betegben kombinálódik az emberi influenza vírusával, és így emberről emberre terjedő halálos influenzatörzs jön létre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK