HIV-fertőzés elleni fehérjét azonosítottak

A HIV-vírus sejten belüli sokszorozódását (replikációját) gátló fehérjét azonosítottak majomsejtekben a Dana-Farber Cancer Institute kutatói. Hasonló, jóllehet kevésbé hatékony protein az emberben is megtalálható. A National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) által támogatott kutatásról a Nature című folyóirat számolt be.

"A HIV-vírust blokkoló faktor felismerése olyan új beavatkozási módszer kifejlesztését tesz lehetővé számunkra, amellyel a fertőzés korai szakaszában megakadályozható, hogy a vírus elszaporodjon" - állítja a NIAID igazgatója, Anthony S. Fauci.

"Az elmúlt évek alatt részletesen megismertük, miként jut be a vírus a sejtekbe és miként hagyja el azt. Azt azonban, hogy a kórokozó bejutása és távozása között a vírus eredetű ribo-nukleinsav (RNS) miként épül be a megtámadott magasabbrendű faj sejtjének genetikai állományába, azaz DNS-ébe, mind a mai napig rejtély volt számunkra" - hangsúlyozza a kutatást vezető dr. Joseph Sodroski. A legfontosabb lépés a vírus genetikai állománya körül található védőburok, az ún. kapszid eltávolítása, mielőtt a kórokozó genetikai anyaga beépülne a gazdasejt DNS-ébe és replikálódni kezdene.

A majom gazdasejtben felfedezett TRIM5-alfának keresztelt fehérje az első olyan molekula, amely gátolja az immunrendszert gyengítő vírus burkának önálló elvesztését. Embereknél szintén megtalálható ennek kevésbé hatékony változata. "Amennyiben sikerül a humán fehérje hatékonyságát fokozni, növekedhet a fertőzéssel szembeni ellenállóképesség" - mutat rá dr. Sodroski. A vírus ellen jelenleg nem rendelkezünk hatékony oltóanyaggal.

Mivel az embereket megbetegítő vírussal szemben a majmok nem fogékonyak, így a rajtuk kikísérletezett oltóanyag embereknél közvetlenül hatástalanok. Azáltal, hogy a jelenlegi kutatások rávilágítottak arra, a kórokozó miért nem tudja sikeresen megfertőzni a majomsejteket, a tudósok új célpontra leltek. Ennek manipulálásával, valamint a kapott adatok felhasználásával olyan állati kísérleti modellt tudnak kifejleszteni, ami az emberben lezajló HIV-fertőzöttséget a legjobban utánozza.

A rhesusmajmok genetikai állományában a kutatócsoport tagja, Matthew Stremlau lelt rá a TRIM5-alfa fehérjét kódoló DNS-szakaszra. Laboratóriumi körülmények között olyan tenyésztett sejteket vizsgált, amelyekben megtalálható és amelyekből hiányzik a fehérje. A sorozatos vizsgálatok rámutattak arra, hogy a TRIM5-alfa molekula egyben fontos és hatékony szerepet tölt be a vírus sokszorozódásának gátlásában. Jóllehet a fehérje pontos működésének részleteit jelenleg még nem teljesen tisztázták, a molekula feltehetően apró részekre hasítja a vírus burkát, még mielőtt ez közvetlenül a replikáció megkezdése előtt természetes módon bekövetkezhetne, így megakadályozza, hogy a HIV-vírus fertőzést okozzon.

A HIV-fertőzés az orvostudomány jelen állása szerint kezelhető, de gyógyíthatatlan, mert a kórokozó képes arra, hogy a fertőzést követően a szervezet immunválaszának ellenálljon. A vírus replikációjának megakadályozásával a fertőzés megelőzhető lehet.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK