Amerikai kutatók szerint a menopauza időszakában lévő nők számára - hosszú távon - fokozottan veszélyes az is, ha csak egyetlen női hormont, az ösztrogént pótolják szervezetükben, a változó korral járó kellemetlen tünetek, a csontritkulás, hőhullámok, hangulati változások, illetve alvászavar kezelésére.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) jelentése szerint az ösztrogénhormon-kezelés jelentős mértékben növeli az agyvérzés kockázatát az 50-70 éves nők körében.

Az elmúlt évtizedek során népszerűvé vált hormonpótló kezelésről az orvosok világszerte úgy vélték, hogy számos vonatkozásban jótékony hatással van a változó korban lévő nők egészségére, ráadásul védelmet nyújt a szívroham ellen, és javítja agyműködésüket is. A hormonkezelések hatásainak vizsgálatát célzó nagyszabású vizsgálatot azonban 2002 nyarán, a korábban tervezett idő előtt félbeszakították, ugyanis egyértelművé vált, hogy a legáltalánosabban használt, kombinált - ösztrogént és progeszteront egyaránt pótló - hormonkezelés, drámai mértékben (29 százalékkal) növeli a szívroham kockázatát, fokozza az agyvérzésre való hajlamot, és 26 százalékkal növeli a mellrák kialakulásának veszélyét. Az egyfázisú, azaz csak ösztrogént pótló hormonkezelést illetően akkor még nem álltak rendelkezésre egyértelmű adatok.

Az NIH most bejelentette, hogy leállítja az ösztrogénpótló kezelés hatásait vizsgáló programját is, ugyanis kiderült: a csak ösztrogénpótlást szedő nők körében ugyanolyan mértékben nőtt meg az agyvérzés kockázata, mint azoknál, akik két hormont pótló pirulákat kaptak, jóllehet az ösztrogénkezelés az emlőrák-, illetve a szívroham-veszélyeztetettségre nincs hatással. 

Ami az agyi funkciókat illeti, 65 évnél idősebb, hormonpótló gyógyszereket szedő nők körében mindkét típusú tabletta erősen növeli az elbutulás, dementia kockázatát - hangsúlyozta az NIH. 

Mindazonáltal mindkét tablettának kétségtelenül vannak pozitív hatásai: bizonyos fokú védelmet nyújtanak a csontritkulással szemben, és csökkentik a hőhullámok intenzitását. Az NIH javaslata szerint mindazoknak, akik ezekre a tünetekre hormonpótló gyógyszereket kapnak, ajánlatos a legrövidebb ideig s a legkisebb adagban szedni azokat.