Szupervírus az influenzakutatás szolgálatában

Egészségügyi szakemberek hónapok óta tartanak attól, hogy a Délkelet-Ázsiában pusztító madárinfluenza kórokozója valamely betegben a humán influenza vírusával kombinálódik, és ily módon emberről emberre terjedő, világjárványt kiváltani képes influenzatörzs jön létre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, megelőzi a természetet, és laboratóriumi körülmények között maga hozza létre ezt a vírustörzset.

"Szeretnénk elkerülni az olyan meglepéteseket, amelyek emberéleteket követelnek majd" -  magyarázza a WHO döntését Klaus Stohr, a nemzetközi szervezet víruskutatója, és rámutat arra, hogy jelenleg még van lehetőség felkészülni egy lehetséges világjárványra. A WHO azzal a munkával bízott meg kutatókat, hogy hagyományos influenzavírusokból és a madárinfluenza kórokozóiból új vírustörzseket állítsanak elő és megállapítsák, melyek közülük a legveszélyesebbek.

A H5N1-es madárinfluenza-vírustörzs jelenleg nyolc dél-kelet ázsiai országot sújt, és egy kevésbé fertőzőképes változatát kimutatták Pakisztánban és Tajvanon is. A vírustörzs eddig összesen 32 embert betegített meg, Vietnamban 15, Thaiföldön pedig 7 halálos áldozatot követelt. A betegség következtében számos macska, cibetmacska és egy leopárd is elpusztult. A földrész különböző országaiban a hatóságok eddig mintegy százmillió csirkét pusztítottak el, hogy megállítsák a járványt, mely a fertőzöttek száma és földrajzi kiterjedtsége tekintetében - az elmúlt években ismételten visszatérő madárinfluenza-járványaihoz képest - egyaránt példátlan. A jelenlegi járvány megállításán hónapok óta fáradozó szakemberek szerint idő kérdése, hogy mikor jelenik meg a mutáns vírustörzs.

A laboratóriumban, ellenőrzött körülmények között létrehozott vírusok kórokozó képességét a kutatók először kisebb emlősállatokon, majd a későbbiekben csimpánzokon is tesztelni kívánják. Vizsgálják azt is, miként pusztíthatóak el és a tüdő mellett mely szerveket támadják meg. A kutatásokat Hollandiában kezdik, még márciusban.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK