Az éhség fokozza az ízérzetet

Vágólapra másolva!
Az éhes ember lényegesen több ízt érez, állítja Yurij Zverey afrikai kutató. Az éhség által érzékennyé vált ízlelőbimbók az evolúció során kimondottan jó szolgálatot tettek a táplálék felkutatásában.
Vágólapra másolva!

A University of Malawi tudósa 16, 19-24 év közötti diákot beszélt rá az ideiglenes reggeli koplalásra. A kutatásba bevont személyekkel eltérő koncentrációban sót, cukrot vagy a keserű kinint tartalmazó vizet itatott. Feladatuk az volt, hogy jelezniük kellett, ha édes, sós vagy keserű ízt éreznek. Később a kísérletet egy órával egy bőséges ebéd elfogyasztását követően megismételték.

A koplalás lényegesen javította a vizsgált diákok ízlelőbimbóinak érzékenységét. Az éhezők az ebéd után észlelt koncentráció felénél megérezték már a cukros és sós ízeket. Az éhes, valamint jóllakott gyomorra fogyasztott kinin mennyiségében a kutató nem észlelt különbséget.

Nem mindig az éhség foka dönti el választásunkat/tudomany/tarsadalom/20020308nemmindig.html

A különbség azzal magyarázható, hogy az édes és sós ízek az ételek ehetőségére hívják fel a figyelmet, így fontos szerepük van a táplálék felkutatásában. Keserű ízek ellenben a fogyaszthatatlanságot, valamint a mérgezőt jelzik, ezért semmilyen befolyásuk nincsen az étel keresésében, mutat rá Zverey a BioMed Central Neuroscience folyóiratban megjelent cikkében.

Cseh Júlia