Az éhes ember lényegesen több ízt érez, állítja Yurij Zverey afrikai kutató. Az éhség által érzékennyé vált ízlelőbimbók az evolúció során kimondottan jó szolgálatot tettek a táplálék felkutatásában.

A University of Malawi tudósa 16, 19-24 év közötti diákot beszélt rá az ideiglenes reggeli koplalásra. A kutatásba bevont személyekkel eltérő koncentrációban sót, cukrot vagy a keserű kinint tartalmazó vizet itatott. Feladatuk az volt, hogy jelezniük kellett, ha édes, sós vagy keserű ízt éreznek. Később a kísérletet egy órával egy bőséges ebéd elfogyasztását követően megismételték.

A koplalás lényegesen javította a vizsgált diákok ízlelőbimbóinak érzékenységét. Az éhezők az ebéd után észlelt koncentráció felénél megérezték már a cukros és sós ízeket. Az éhes, valamint jóllakott gyomorra fogyasztott kinin mennyiségében a kutató nem észlelt különbséget.

A különbség azzal magyarázható, hogy az édes és sós ízek az ételek ehetőségére hívják fel a figyelmet, így fontos szerepük van a táplálék felkutatásában. Keserű ízek ellenben a fogyaszthatatlanságot, valamint a mérgezőt  jelzik, ezért semmilyen befolyásuk nincsen az étel keresésében, mutat rá Zverey a BioMed Central Neuroscience folyóiratban megjelent cikkében.

Cseh Júlia