A legerősebb tartóelemek manapság vasbetonból készülnek. A vas azonban rozsdásodik. Ha a körülötte lévő betonréteg nem volt elég vastag, akkor a régi építményeken bizony elváshat az erősítés. Ha viszont vastag a betonréteg, akkor otrombák az épületek. Mi hát a megoldás?

A mesterséges kőből, a betonból kecses épületeket is lehetne építeni, ha létezne olyan védelem, amely erős, mint az acél, ugyanakkor könnyebb, és nem rozsdásodik.

Az aacheni műszaki főiskolán ilyen újszerű rácsok készülnek a betonhoz - fehér üvegszálakból. Az üvegszál-hálók könnyűek, hajlékonyak, kecsesek, kimondottan építészeti célra készültek a betonvasak helyett. Egy-egy üvegszál 500-1000 ilyen leheletvékony rostból áll, tehát még akkor is biztonságos, ha a túlterhelés következtében egyes szálak elszakadnak. Az üveg- vagy szénszálak szakítószilárdsága sokkal nagyobb, mint az acélé. Az acél szilárdsága körülbelül 500 newton per négyzetmilliméter, a szén-szálak háromszor ilyen erősek.

Forrás: DeltaAz ellenőrző vizsgálatok szerint az üvegszál-erősítésű betonelemek sokkal tartósabbak, mint a vasbeton. A gerendák például 1 tonnányi tömeget, az ilyen, úgynevezett textilbeton lapok viszont több mint 3 tonnát elbírnak. A textilbeton elemekből készült homlokzatot két ember kényelmesen felrakhatja, annyira vékony és könnyű.

Az aacheni építészek kecses csarnokokat terveznek a textilbetonból - a hagyományosnál sokkal vékonyabb építőelemekkel tervezhetnek, hiszen nem kell tartani a rozsdától. Ezt az új betont ráadásul másra is fel lehet használni: már elkészültek az első textilbeton sílécek is, amelyek egy centiméter vastagok csupán. Vasbetonból legalább hétszer ilyen vastag lenne a síléc. A beton - legalábbis az új erősítéssel - tartogat még meglepetéseket.

Delta
mtv, március 7. (vasárnap), 14.10