Vakságot okozhat a dohányzás

A dohányosok körében négyszer gyakrabban fordul elő a sárgafolt-elfajulás miatt bekövetkező időskori vakság, mint a nem dohányzóknál - figyelmeztetnek tudósok a British Medical Journal című folyóiratban.

A látás élességéért felelős sárgafolt elfajulása az 50 év felettiek körében a vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban. A betegek elveszítik olvasási és finom alak-felismerési képességüket. A brit felmérés szerint az Egyesült Királyságban minden öt esetből egy feltehetően a dohányzásra vezethető vissza. 

A vizsgálatok szerint a dohányzásról való leszokást követően lassul a látásromlás folyamata. Az egyetlen, hosszú távon hatásos kezelési móddal, a lézerterápiával elért javulást azonban rontja a folytatott dohányzás.

A cikk szerzői egy mielőbb elindított közegészségügyi kampányt szorgalmaznak, amely felhívná az emberek figyelmét arra, hogy a dohányzás vaksághoz vezethet. A program keretében a szemklinikák segítenék a dohányzásról való leszokást is, továbbá köteleznék a gyártókat, hogy a cigarettás dobozokon jelezzék vásárlóiknak a dohányzás szemünk világát veszélyeztető tulajdonságait is.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK