A zsálya- és citromfűkivonat javíthatja a memóriát, és enyhíthet a magatartási zavarokon Alzheimer-kórban vagy a dementia más típusaiban szenvedő idős betegek esetében - állapították meg brit kutatók.

Elaine Perry (Newcastle upon Tyne Egyetem) és munkatársai szerint a két növényből kivont vegyületekkel folytatott kísérleteik rendkívül ígéretes eredményeket hoztak. Önként jelentkezőkkel végzett kísérletek során kiderült: mindkét növény javította a memóriát, a citromfű ezenkívül önmagában is alkalmas volt a hangulatjavításra, enyhítette a nyugtalanságot, és általánosságban javította a betegek közérzetét. A zsálya viszont elsősorban az összpontosítási képesség javítására és a magatartási zavarok enyhítésére volt alkalmas.

További kutatások folynak annak megállapítására, hogy a zsálya - önmagában - mennyire használható az Alzheimer-kór okozta tünetek enyhítésére, ugyanis az eddigi vizsgálatok eredményei rendkívül biztatóak - jelentette ki Elaine Perry egy az öregkor pszichiátriájával foglalkozó konferencián.

A hagyományos orvoslásban régóta ismert két gyógynövény rendkívül ígéretes eredményekkel kecsegtet, és a gyakorló orvosoknak érdemes alternatív gyógymódként foglalkozni velük - mondta a newcastle-i pszichiáter, hozzátéve, hogy a két növény szedése során csak minimális, illetve gyakorlatilag semmiféle mellékhatás nem mutatkozott.

A világon sok millió idős ember szenved az öregedéssel járó elbutulás (dementia) valamilyen formájától, ami memóriaromlással, a gondolkodás fokozatos lelassulásával, az értelmi és ítélőképességek elvesztésével jár. Az Alzheimer-kór az időskorúak egyik leggyakoribb megbetegedése. Gyógymódja egyelőre nem ismeretes, az orvostudomány csak a tünetek enyhítésére képes.