A B12-vitaminhiányban szenvedő, idős nőknél gyakrabban alakul ki csontritkulás - állítják amerikai kutatók.

Forrás: iastate.eduA The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban megjelent vizsgálati eredmények a vitamin csontok épségének megőrzésében betöltött szerepére hívják fel a figyelmet.

Az amerikai kutatócsoport 83, csontritkulásban szenvedő, 64 év feletti nő vérmintáját, továbbá csípőcsontjuk csontsűrűségét vizsgálta meg. Azoknál a nőknél, akiknél jelentős mértékben észleltek csontritkulást, alacsony B12-vitamin szintet egyaránt megfigyeltek.

A növények B12-vitamint nem tartalmaznak, így szükségletünket csak állati eredetű élelmiszerek, hús, tej, tojás, sajt fogyasztásával tudjuk fedezni. Míg a fiatal nőknél a kobalaminokként is ismert vitaminfajta hiánya nem jellemző, addig idős korban gyakoribbá válhat.

A vízoldékony molekula különböző anyagcsere folyamatokban betöltött szerepe eddig sem volt ismeretlen, továbbá az sem, hogy hiánya vészes vérszegénységet, az idegrendszer károsodását, valamint a gyomor-bélrendszer működési zavarát idézheti elő. A jelenlegi eredmények rámutatnak arra, hogy idős nőknél a csontok fejlődésében is fontos funkciót tölt be.

Dr. Katie Stone, a kutatás vezetője úgy véli, hogy a szervezetünkben előrehaladó csontritkulás folyamatát B12-vitamint tartalmazó multivitamin tabletták, táplálékkiegészítők segítségével lassíthatjuk a kor előre haladtával. Ajánlott napi mennyisége 2 mikrogram.

Cseh Júlia