Az Opportunity szenzációs eredményei után a Spirit is közvetett víznyomokra bukkanhatott, így elmondható, hogy mindkét marsjáró teljesítette a legfontosabb feladatot, és a "víz nyomában" jár.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a Hematit-régióban kibukkanó sziklák vizsgálata egykori folyékony víz jelenlétére utal a térségben: az Opportunity marsjáró mind a kőzetek kémiai összetételét, mind pedig szerkezetét tekintve olyan felfedezéseket tett, amelyek fényében most már nagy biztonsággal kijelenthető: valóban létezett folyékony víz a Mars felszínén.

A tudományos eredményekről részletes, számos ábrával illusztrált összefoglalót olvashat a Mars Society magyar tagozata és a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Új fejlemény, hogy az eddig sokak által "mostohagyermekként" kezelt, kevésbé izgalmas helyen landolt marsjáró, a Spirit is érdekes felfedezést tett.

A Spirit a Humphrey névre keresztelt sötét felszínű vulkanikus kőzetet tanulmányozta, körülbelül 2 mm mély lyukat fúrva a 60 cm-es sziklába. A fúrás nyomán egy világosabb, a kőzet repedéseit kitöltő anyag bukkant elő (lásd a képen), amely a szakértők szerint vízből kikristályosodott ásványokra emlékeztet. "Ha a Földön találnánk ilyet, azt is mondhatnánk, hogy ez egy vulkáni kőzet, amely vízzel került kölcsönhatásba" - mondta a NASA legutóbbi sajtótájékoztatóján dr. Ray Arvidson, a Washington University kutatója.

Ha a fenti értelmezés helyes, akkor a kőzetet átjárt folyadék - oldott ásványokat tartalmazó víz - vagy az eredeti magmában volt jelen (amiből a kőzet kikristályosodott), vagy később lépett kölcsönhatásba vele. Bárhogy történt is azonban, a Spirit leszállóhelye sokkal "szárazabb" hely volt, mint az Opportunity környezete.

Az eredmény megerősítése céljából az irányítók egy újabb, hasonló sziklát szeretnének megvizsgálni, miközben a Spirit fő célpontja, a Bonneville-kráter felé tart.

Az Opportunity tovább tanulmányozza a rétegzett sziklákat, számos mikroszkópos felvételt készítve. Eközben azonban "kinézett" kráteréből is, és a horizonton egy kb. 200 méter átmérőjű másik krátert is lefotózott (ennek pereme a lenti kép bal oldalán látható), amely mintegy 700 méteres távolságban lehet.