Gyenge lábakon áll Michelangelo Dávidja

Meggyengült lábakon áll Michelangelo Buonarroti Dávid-szobra, a keskeny testrésznek ugyanis több mint 5,5 tonna márvány súlyát kell tartania. A világ legismertebb férfiszobrát komputer-tomográfiai (CT) vizsgálatoknak vetik alá, hogy megelőzzék a bajt.

A felbecsülhetetlen értékű végtagoknak pontosan 5572 kilogrammot kell megtartaniuk, ami komoly "állóképességet" igényel. A firenzei Galleria dell' Accademiában lévő műalkotást alapos CT-vizsgálatoknak vetik alá, hogy megvizsgálják a márvány esetleges mikrorepedéseit, és gyógymódot találjanak azokra. Különösen a bal boka állapota aggasztja a restaurátorokat, miután a bal lábat egy vandál egy évtizede megrongálta.

Franca Falletti, a firenzei Galleria dell'Accademia igazgatója e vizsgálatokat bejelentve közölte azt is, hogy a szobor tisztítása várhatóan májusban befejeződik. Mint korábban beszámoltunk róla, az idén 500 éves Dávid-szobor különös módon ünnepli születésnapját: szeptemberben kezdődött meg fürdetése, amely az évszázadok alatt rárakódott szennyeződések miatt vált szükségessé. A vita elsősorban akörül forgott, hogy csak szárazon végezzék-e el a tisztítást, vagy - amint azt a felelős firenzei szakértők ajánlották - kompresszoros vízlemosással. A  tisztítás módszere kulcsfontosságú, hiszen ha rosszul választják meg, többet árthat, mint amennyit használ: a meztelen, parittyás fiatal Dávidot ábrázoló remekművet 1843-ban erősen maró oldattal tisztították meg, emiatt akkor eltűntek róla azok a színek, amelyek a múltban díszítették.

A CT-vizsgálatokhoz nem mozdítják el helyéről a szobrot - amely éppen bokagyengesége s némi elhajlása miatt került zárt térbe 1873-ban. Azelőtt a Piazza della Signorián, Firenze főterén, a Palazzo Vecchio előtt állt.

Michelangelo ünnepelt Dávid-szobrát sokan a férfiszépség megtestesítőjének tekintik annak ellenére, hogy egyesek szerint kancsalít, a művész ugyanis minden szoborportréja szemét a legmutatósabb helyzetből ábrázolta. Az 5,2 méter magas, 1,8 magas piedesztálon álló szobor e "hibája" a lenyűgözött látogatók szemszögéből azonban aligha észlelhető. A szobrot egy ideje védőpajzs takarja, hogy a múzeum vendégei ne tehessenek kárt benne, Michelangelo világhírű alkotása 1991 szeptemberében egy olasz munkanélküli támadásának volt kitéve: a vandál kalapáccsal megrongálta a reneszánsz remekművét, letörve Dávid bal lábának egyik ujját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK