Tömeges madárfaj-pusztulás

A Földön minden nyolcadik madárfaj a kipusztulás szélén áll, mindenekelőtt az erdők eltűnése és a mezőgazdasági termelés miatt  - írta a La Derniere Heure című belga napilap keddi számában, egy nemzetközi ornitológiai szervezet tanulmányát ismertetve.

Az adatok szerint összesen 1211 madárfaj áll a kipusztulás szélén, s közülük 179-nél egészen tragikus a helyzet. A tudósok 77 olyan madárfajt ismernek, amelynek ma már 50 élő példánya sincs.

A legveszélyeztetettebb térségek, ahol a legnagyobb számban pusztulnak a madarak: Brazília atlanti-óceáni partvidéke, a Himalája körzete, valamint Délkelet-Ázsia.

Afrikában a nyakló nélküli földművelés és az erdős övezetek pusztítása a madarak legfőbb fészkelőterületeinek 50 százalékát érinti - olvasható a tanulmányban. 

Mint a lap írja, Belgiumban sem jobb a helyzet. A francia ajkúak lakta országrészben, Vallóniában a 140 őshonos madárfaj közül hét - köztük a nagy siketfajd - teljesen eltűnt; ugyan néhány faj - mint a fekete gólya vagy a vándorsólyom - újra visszatért, de nagyon kis példányszámban. További hat faj a kipusztulás szélére került, tizenkilencet pedig a veszélyeztetett kategóriába soroltak. Azaz itt nem is minden nyolcadik, hanem minden negyedik madárfaj tartozik a veszélyeztetett kategóriába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK