Az őserdők fás társulásaiban végbemenő változások az emberi beavatkozás megkérdőjelezhetetlen bizonyítékai.

Az Amazonas érintetlen esőerdőit is elérte az emberi tevékenység következtében kialakult éghajlatváltozás. A legbelsőbb területek fajtársulásainak ökoszisztémájában is változás tapasztalható - olvasható a Nature tudományos hetilapban.

A fakitermelés, az erdőirtás, a közvetlen emberi beavatkozás köztudottan drasztikus változásokat okoz az esőerdők élővilágában, ám az csak most nyert bizonyítást, hogy a legtávolabbi elzárt területek sincsenek biztonságban az emberi cselekvés következményeivel szemben.

Az évezredek alatt kialakult kényes egyensúlyt elsősorban a flóra növekedési dinamikájának megváltozása veszélyezteti, ugyanis egyes, gyorsan fejlődő fajok még gyorsabb növekedést produkálnak, kiszorítva a lassabban növekvő fajokat. Mindez súlyosan veszélyezteti az erők biodiverzitását, azaz a fajok változatosságát - állítja William Laurance, a balboai Smithsonain Trópusi Kutatóintézet munkatársa, a tanulmány szerzője.

A kutatók húsz éven keresztül tanulmányozták 69, az embertől érintetlen, megközelítőleg egy hektáros erdőség növekedési ütemét. A kapott eredményeket összevetették más, az ember által közvetlenül befolyásolt erdőségek növekedési adataival. A kutatók eredetileg az emberi cselekvés hatásainak kiterjedését kívánták tanulmányozni, és az érintetlen területeket csupán kontrollként választották kutatásukhoz. "Ám a kontroll-területek egy idő után nem úgy viselkedtek, mint ahogy azt elvártuk tőlük" - írja Laurance.

A "kontrollerdőben" az amúgy is gyorsan növekvő fák a szokásosnál is gyorsabban növekedtek, ugyanakkor az alacsonyabb fák növekedési sebessége a felére esett vissza. A tendencia olyan szembetűnő volt és olyan szabályszerűséget mutatott, amit a szakemberek már nem írhattak a véletlen egybeesések számlájára, s így kénytelenek voltak elismerni, hogy "az esőerdők dinamikája lényegesen megváltozott".