Veszélyben az érintetlen esőerdők

A kutatók szerint a változás hátterében a légkör megváltozott szén-dioxid-koncentrációja áll. Köztudott, hogy a szén-dioxid elengedhetetlen a növények fejlődéséhez. A megnövekedett szén-dioxid-szint gyorsabb növekedésre ösztönözte a gyorsan növekvő fákat, amelyek átvették az uralmat az esőerdőkben.

Oliver Phillips, a Leedsi Egyetem professzora is osztja Laurance-ék következtetéseit. "Ha a hatás a csapadékmennyiség alakulásával állna összefüggésben, akkor minden bizonnyal a szárazságtűrő fajok növekedési arányainak megváltozása lenne a következmény" - mutat rá Phillips.

"Komoly aggodalomra ad okot, hogy a légkör szén-dioxid-tartalmának megváltozása a legérintetlenebb erdőségekre is érzékelhető hatással van."

A húszéves, széles körű vizsgálat arra enged következtetni, hogy a Föld további esőerdeiben is hasonló változásokat idézett elő a megnőtt szén-dioxid-szint. "Minden bizonnyal másutt is számíthatunk a biodiverzitást érintő változásokra" - fogalmaz Phillips, aki igyekszik bátorítani a kutatókat világszerte, hogy további kutatási programokat indítsanak a jelenség kiterjedésének megállapítása érdekében.

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a probléma nem korlátozódik a biodiverzitásra - figyelmeztet Laurance. A lassabban növekvő fák általában vastagabbak és több lombozatot növesztenek; éppen ezért számuk csökkenése az esőerdő szén-dioxid-megkötő képességének csökkenését vonhatja maga után.

Az amazonasi esőerdők jelenleg évente 0,6 gigatonna szén-dioxidot nyelnek el, ez körülbelül a 8-10 százaléka a nem megújuló energiaforrások elégetéséből a légkörbe kerülő szén-dioxid-mennyiségnek.

"Bízom benne, hogy az esőerdők szén-dioxid-elnyelő szerepe nem változik meg. Ugyanakkor kétségtelen, hogy ezt a funkciót számos veszély fenyegeti. Ezek az eredmények csak még jobban aláhúzzák az olyan intézkedések fontosságát, mint szén-dioxid-kibocsátás korlátozására irányuló Kiotói Jegyzőkönyv" - véli Laurance, akit nem tesz boldoggá, hogy az Egyesült Államnok mindeddig nem ratifikálta a nemzetközi megállapodást. "Amerikai állampolgárként mélyen le vagyok sújtva. Elég információval rendelkezünk ahhoz, hogy tudjuk, cselekednünk kell."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK