Az anya testsúlya befolyásolhatja az utód nemét

A sovány nők gyakrabban adnak leánygyermeknek életet, mint testesebb nőtársaik - állítja egy olasz kutató a Human Reproduction című folyóiratban.

Azt gondolhatnánk, hogy a születendő fiú- és leánygyermekek aránya megegyezik, a fejlett országokban azonban egyre kevesebb fiúgyermek születését regisztrálják az elmúlt években - ma kb. 50 fiú újszülöttre 53 lány jut.

A születési arányban megfigyelhető eltolódást Angelo Cagnacci olasz kutató azzal magyarázza, hogy a hímivarsejtek és fiú embriók igen érzékenyen reagálnak olyan környezeti hatásokra, mint a táplálékhiány, a stressz és a környezeti szennyeződések. A közel 10 000 szülés értékelését elvégző kutató szerint az anya megtermékenyülés előtt mért testsúlya döntően befolyásolhatja az utód nemét. Azok a nők, akiknek testsúlya nem éri el az 54 kilogramot, lényegesen kevesebb fiúgyermeknek adnak életet, mint testesebb nőtársaik. Míg a soványabbaknál 98 fiúra 100 lány, addig a többieknél 100 lányra 110 fiúgyermek jut, vagyis a nagyon vékony nők inkább lánygyermeket szülnek. Ez a felismerés azonban nem újkeletű. Az állatvilágból már ismert jelenség, hogy ínséges időszakban a nőstény kevesebb fiúutódot hoz világra.

A testsúly mellett azonban más tényezők is hatással vannak a hímivarsejtekre és az embriókra, vagyis a nemek alakulására. A Berlini Fal leomlásával hozzák összefüggésbe, hogy 1991-ben a megszokottnál több száz fiúgyermekkel kevesebb látott napvilágot az egykori NDK területén. A politikai változás feltehetően hatással volt a fiúgyermekek meglepően alacsony születési arányának alakulására, amit a kutatók azzal magyaráznak, hogy ebben az évben a szokásosnál lényegesen több stressz érte az embereket.

Az anyaméhben történő megtapadáskor a hím embriók - sejtjeik gyorsabb osztódása és anyagcseréje miatt - egyrészt előnyt élveznek, ám éppen emiatt több hiba is csúszhat fejlődésükbe, mint a "gyengébb nem" képviselőinél. Az Y kromoszómát tartalmazó spermiumok, valamint a még meg nem született fiú utódok ezért egyes káros tényezőkkel szemben érzékenyebbek - véli Cagnacci.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK