Képes beszámoló a magyar Marsról

Sikeresen és eredményesen zárult a Mars Society hazai tagozata által szervezett I. Magyar Marsexpedíció Gánton.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mars Society hazai tagozata Magyarországon eddig példátlan programot szervezett: diákok részvételével modellezte egy Marson működő kutatóállomás élet- és munkakörülményeit. A helyszín a vörös és kietlen gánti bauxitbánya volt.

Többhetes gondolkodás és szervezőmunka, illetve a kiszámíthatatlan időjárás miatt történt egyhetes halasztás után az előkészítő csapat végül 2004. március 3-án, szerdán délben érkezett meg a helyszínre, a gánti Bauxitföldtani Park bányagödréhez. Bár a vörös meddőhányókon helyenként még fehérlett a hó, a tájkép fokozatosan marsi jelleget öltött.

Az előkészítő munka és később a szimuláció során egyaránt komoly kihívást jelentett az agyagos felszín víztartalma, ám mégis különösen aktuális volt az előző napi szenzációs tudományos bejelentés miatt, amely szerint a vörös bolygón egykor elegendő víz lehetett az élet kialakulásához. A következő napok szárazabb és rendkívül hideg időjárása azonban igen élethűen idézte a Mars fagyos világát.

Forrás:  Mars Society Magyar Tagozat


A további, részletes információkat a Mars-bázisról, a napi munkabeosztásról, valamint a tudományos tevékenységről a Mars Society magyar tagozatának honlapján olvashatja.