Bálnaregattát szervez a bálnavadászati tilalom fenntartásáért a Greenpeace július 18-ára az olaszországi Sorrentóhoz. A környezetvédelmi szervezet ezzel tiltakozik azellen, hogy a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) felülvizsgálja a veszélyeztetett bálnafajok vadászatát tiltó rendeletét.

AZ IWC július 19-e és 22-e között ülésezik majd Sorrentóban, és a környezetvédő csoport szerint nagy az esélye, hogy a tanácskozáson újra felvetik a bálnavadászati tilalom felfüggesztésének kérdését. "Kötelességünk tiltakozni, és felhívunk mindenkit, akinek van vitorlása, vagy bérel egy hajót, hogy csatlakozzon hozzánk" - nyilatkozta Fabrizio Tellarini olasz hajós, a "bálnaregatta" elnevezésű megmozdulás egyik védnöke egy Milánóban tartott sajtókonferencián.

A tengeri tüntetés Meta di Sorrentóból indul a Marina di Alimuri nevű helybeli vitorlásklub támogatásával. A flotta, amely vitorláin a kezdeményezés logóját viseli majd, Nápoly és Sorrento előtt vonul föl a tengeren.

Mint arról korábban beszámoltunk, az állatvédők legújabb Whalewatch nevű kampányukkal az IWC-re kívánnak hatni annak érdekében, hogy nyári éves ülésén a szervezet tiltsa be a cetfélék vadászatát, akár kereskedlemi akár tudományos célallal történik.

Az 1986-ban életbe lépett tilalom ellenére néhány ország - Izland, Norvégia és Japán - továbbra is folytatja a legnagyobb tengeri emlősök vadászatát.

Japán hivatalosan 1982-ben az IWC bálnavadászti egyezményét követően hagyott föl a cetek kereskedelmi célú halászatával, ám mélytengeri flottája jelenleg is az Atlanti-óceánon van, ahol akár 440 csukabálnát ölhet le kutatási céllal. Izland az elmúlt év augusztában 14 év után kezdte újra úgymond kutatási célú bálnavadászatát, Norvégia pedig a kezdetektől elutasította az egyezményt. A bálnavadász országok rendszeresen indítványozzák nemzetközi fórumokon, hogy az általuk leginkább keresett cetfajokat sorolják át a kevésbé veszélyeztetett fajok közé - a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) első függelékéből a második függelékbe - és vonják ki az IWC egyezmény tiltásai alól.