A víz világnapja alkalmából március 22-én, hétfőn a budapesti állatkertben megnyitotta kapuit az édesvizek élővilágát bemutató, felújított Vízparti Élet Háza. A föld alatti labirintusban gőték, kecsegék, sügérek, szalamandrák és varangyok várják a látogatókat.

A Bagolyvár szomszédságában található új bemutatóház elsődleges célja, hogy a hazai vizes élőhelyek élővilágából nyújtson ízelítőt, illetve bemutassa a Föld édesvízkészletével kapcsolatos főbb környezetvédelmi problémákat.

A Budapesti Állat- és Növénykert januárban nyitotta meg felújított Akváriumát, így a tengeri fajok után a látogatók számára adós volt még az édesvizek élővilágával - mondta el az [origo]-nak Fodor Alexandra, az álattkert munkatársa. Ráadásul a hazai élőlények védelme érdekében itthon, az országhatárokon belül is tehetünk, ezért is tartották a kert munkatársai fontosnak, hog a látogatók közvetlen közelről is megismerkedjenek édesvizeink néhány különlegesebb lakójával.

A föld alatti bemutatótermeket az Akváriuméhoz hasonló igényességgel rendezték be, a 18 akváriumban, illetve akva-terráriumban bemutatott, negyvennél is több édesvízi faj jelentős hányada a hazai vizes élőhelyek lakója.

Forrás: [origo]
Zöld varangy (Bufo viridis)

A magyarországi vizek néhány érdekes halfaja élőhely szerint kerül bemutatásra, így a bemutató más-más részén láthatók a folyóvízi (pl. fürge cselle, kövi csík, rózsás márna, halványfoltú küllő stb.), illetve az inkább tavakban élő fajok (pl. naphal, kárász, törpeharcsa stb.) akváriumai. Az egyik akváriumban külön életteret rendeztek be a lápok, feltöltődő vizes élőhelyek lakóinak, így a réti csíknak, lápi pócnak és a vágócsíknak.

A halakon kívül természetesen a vizes élőhelyek kétéltűi is bemutatkoznak. A hazai fajokat több békafaj, így barna varangy, zöld varangy, vöröshasú unka stb. képviseli, de a legérdekesebb talán az ugyancsak a kétéltűek közé tartozó foltos szalamandra. A jellegzetes, fekete alapon sárga foltos állatok akva-terráriuma olyan, mintha csak a természetes élőhely egy darabkáját varázsolták volna a város közepébe, ráadásul - kis szerencsével - egy ritka színváltozatot képviselő vörösfoltos példányt is megleshetünk benne.

A hazai fajok mellett a trópusi édesvizek néhány érdekes lakóját is bemutatja a Vízparti Élet Háza. Ilyen például a mexikói axolotl, amelynek furcsa neve azték eredetű szó - vízi játékot jelent. A harántfogú gőték családjába tartozó kétéltű különlegessége, hogy nála nincs a lárvaállapotot követő kifejlett állapot (mint például a békák esetében), így lárvaállapotban képes a szaporodásra. Az axolotllal átellenben a Délkelet-Ázsia és Ausztrália vizeiben honos lövőhalakat csodálhatjuk meg, amelyek arról nevezetesek, hogy már jóval az ember előtt feltalálták a vízipisztolyt.

Forrás: [origo]
Kecsegék szinkronúszása

A számos érdekes faj bemutatása mellett a Vízparti Élet Házának további üzenete, mondanivalója van: bemutatja a vizes élőhelyek sokszínűségét és jelentőségét a bioszféra háztartásában, megismertet a Föld édesvízkészleteinek helyzetével, áttekintést ad az édesvízi élőhelyeket fenyegető veszélyekről és a lehetséges védelemről, valamint feltárja, hogyan kerül az otthoni csapba ivóvíz, és hogy mit tehetünk ahhoz, hogy a nagyvárosi életet összhangba hozzuk az élővizekkel.