A szumátrai tigriseket a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a kihalás közvetlen veszélye fenyegeti.

fotó: HölgyfórumAz orvvadászat és az esőerdők nagyarányú irtása az indonéz szigeteken megfosztja túlélési esélyüktől a tigriseket - állapította meg a WWF frankfurti központja. A WWF és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) TRAFFIC névvel közzétett közös fajvédelmi tanulmánya szerint 1998 óta évente legkevesebb ötven tigris esett orvvadászok áldozatául. Szumátra esőerdeiben ez idő szerint még legfeljebb 4-500 tigris él. Közben pedig gyors ütemben irtják az esőerdőt, s helyét ültetvények foglalják el, amelyeken olajpálmát vagy a papíriparnak olcsó alapanyagul szolgáló fafajtákat termelnek.

Az erdőirtás következtében a tigrisek vagy nem találnak maguknak elegendő zsákmányt, vagy élelem után kutatva betévednek a településekre, és ott elpusztítják őket.

A tigrisek bundája, tappancsai, csontjai és fogai trófeának vagy szerencsét hozó amulettnek igen keresettek az indonéz piacokon, ráadásul a hagyományos ázsiai orvoslás gyógyerőt tulajdonít ezeknek. Bali indonéz szigeten már a múlt század negyvenes éveiben kipusztultak a tigrisek, és 1980-ig ugyanerre a sorsra jutottak a kaszpi és a jávai tigrisek is - mutatott rá a WWF.

A Világbank becslése szerint legkésőbb jövőre eltűnnek az esőerdők Szumátra alacsonyabban fekvő vidékeiről. Ezért a WWF az ipari célokat szolgáló és az illegális erdőirtás azonnal beszüntetését követeli, s teljes favágási tilalommal javasolta sújtani a világ két legnagyobb, indonéziai székhelyű papírkonszernjét, az APP-t és az APRIL-t, amely egyebek mellett kartont és géppapírt Európába is exportál.