Elkezdődött az allergiás megbetegedések időszaka

Megteltek a pollencsapdák Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanis az ilyenkor virágzó fák szinte ontják a virágport.

Támad az allergia Borsodban - mondta Sedlák Mária, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei ÁNTSZ főorvosa. A múlt heti jó idő előcsalogatta a szélporozta növények barkáit, ezzel elkezdődött az allergiás megbetegedések időszaka. "Az allergia a szervezet túlérzékenysége. Minden anyag okozhat allergiát, ami kapcsolatba kerül a szervezettel, ám a szezonális, az időszakos allergiás tüneteket a növények okozzák. Márciusban-áprilisban a fák, májusban-júniusban a füvek, júliusban a gyomnövények, augusztusban pedig a parlagfű a felelős a legtöbb allergiás megbetegedésért" - jegyezte meg a főorvosasszony.

Az elmúlt héten robbanásszerűen emelkedett a levegő pollentartalma, vagyis a virágpor mennyiségének koncentrációja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az éger, a tiszafafélék, a mogyoró, a juhar, a nyár és a szil virága a legveszélyesebb ebben az időszakban.

Szakemberek szerint minden harmadik lakos szenved az allergiás tünetektől. Akinél már kialakult az allergia, sehol sem lehet biztonságban, a szélporzású fajok pollenszemei akár száz kilométerre is ellebegnek a levegőben, ezért a városi betonrengetegben is lehet valaki szénanáthás.

 

Sedlák Mária elmondta, hogy az allergiás betegek kezelését nem elég a tünetek várható megjelenése - például a pollenszezon - előtt egy-két héttel megkezdeni, hanem folyamatos terápiában kell részesíteni őket. Ha az allergiás eredetű légúti gyulladások kezelését időben megkezdik, akkor van rá lehetőség, hogy ne alakuljon ki komolyabb betegség, például asztma.

Az Európában és hazánkban is működő polleninformációs szolgálatok naponta, hetente mérik egy adott térségben a levegő pollentartalmát. Minden évben készül úgynevezett pollennaptár, amelyből leolvasható az adott növényfajnál a virágzás kezdete, csúcspontja, és a vége. A heti pollenjelentések, az éves pollennaptárak hasznos információt nyújthatnak az orvosok és a szénanáthás betegek számára egyaránt. Ezekhez a tisztiorvosi szolgálatoknál, illetve az internetes oldalakon juthatnak hozzá az érdeklődők.