18 ezer éves mamut

18 ezer éves, részben épen megőrződött mamut maradványaira bukkant Szibéria örökké fagyott talajában egy francia-orosz expedíció - jelentették be március 24-én Párizsban.

Forrás: Tulane University Museum of Natural HistoryA halála idején negyvenéves állat fejét és egyik lábát csaknem sértetlen állapotban őrizte meg a jeges talaj. A felfedezésről Bernard Buigues, a Cerpolex-Mammuthus expedíció igazgatója, továbbá Yves Coppens és Dick Mol paleontológusok számoltak be.

A mamutot lelőhelyéről Jukagirnak keresztelték el a kutatók. Télen a nagy hideg miatt félbeszakították az ásatásokat, azok nyáron folytatódnak. A Science et vie című francia tudományos folyóirat Jukagirnak szenteli következő, áprilisi számát.

Kutatók régóta dédelgetett vágya, hogy olyan mamutmaradványra leljenek, amelyben a DNS olyan épségben maradt meg, hogy segítségével mamut-elefánt keveréket hozhatnak létre. A nőstény elefántok petesejtjeibe mamut-DNS-t ültetve japán kutatók olyan hibrid borjakat tenyésztenének, amelyekben a mamutok tulajdonságai dominálnak. A "feltámasztott" mamutok számára Kamcsatka lakatlan térségeiben alakítanának ki rezervátumot, ahol a mai klíma megfelel az állatok eredeti élőhelyének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK