A legújabb vizsgálatok szerint a kék tabletta sajátos veszélyekkel járhat.

Márciusban volt hat éve, hogy az Egyesült Államokban engedélyezték a forgalmazását, s azóta már 119 országban kapható a kis kék színű pirula. Sikertörténete a fogamzásgátlókéval vetekszik, ám újabban egyre több probléma is napvilágot látott.

A tabletta népszerűsége nem véletlen: vizsgálatok bizonyították, hogy a kék pirulát használó férfiaknak több mint a fele a tabletta bevétele után húsz percen belül képes szexuális életre, egyharmaduk pedig már 14 perc elteltével.

Mindazonáltal a fejlesztők is elismerik, hogy mint minden új szer esetében, a kék tablettánál is hiányoznak a hosszú távú, rendszeres használat nyomán fellépő mellékhatásokról szóló adatok. Szakemberek már korábban arra hívták föl a figyelmet, hogy azok például, akik rendszeresen élnek a szerrel, könnyen hozzászokhatnak a tabletta biztosította sikerekhez.

Egy nemrégiben elkészült vizsgálat, amely a The General Medical Journal nevű brit orvosi hetilapban látott napvilágot, újabb veszélyforrásra hívja fel a figyelmet. A brit kutatócsoport megfigyelései szerint azok a férfiak, akik úgy találták, hogy a tabletta esetükben nem működik, érezhetően romló hangulatváltozásról számoltak be; közérzetük sokkal rosszabb lett, sok esetben depresszióról panaszkodtak. Összességében a tabletta szedése után sokkal rosszabbul érezték magukat, mint előtte.

A kutatók véletlenszerűen kiválasztottak 40 férfit, akik átlagéletkora 52 év volt, az elmúlt évben rendszeresen jártak andrológushoz, és szedték a kék tablettát.

A férfiak azért látogattak el a szakrendelésre, mert merevedési problémáik stresszt és súlyos lehangoltságot okoztak, ami már zavaróan torzította önbecsülésüket és énképüket. Beszámolóik szerint ezt társas kapcsolataik is megsínylették, és minden negyedik férfit kínozta az az érzés, hogy partnerének csalódást okoz. Ráadásul a férfiak problémáikat magukban tartják, és nem mernek erről beszélni sem társuk, sem partnerük előtt.

Érthető, hogy a legtöbb férfi túlságosan nagy várakozással tekint a kék tabletta elé - állítják a kutatók -, ugyanis többségük szívesen elhiszi a médiában sugallt "csoda-hatást". Ha a várakozások beigazolódnak, az valóban sokat segít az önbizalomhiánnyal küszködő férfiakon: önértékelésük érezhetően megnő. A vizsgálat szerint ugyanakkor, ha a tabletta nem válik be, az még súlyosabb depresszióba és önértékelési válságba taszítja használóját.

Mindazonáltal azt még nem sikerült kimutatni, hogy közvetlenül a tabletta idéz-e elő pszichológia változást, vagy inkább a - média által is sugallt - túlzott várakozás és az azt követő csalódás húzódik meg a háttérben.

A kutatók mindenestre szeretnék, ha a használók tudatában lennének a nem kívánt hatásoknak, akár a gyógyszerhez mellékelt figyelmeztetés formájában.