Kenyában hamarosan eddig példátlan méretű hajtóvadászatra kerül sor: 400 elefántot fognak be és telepítenek át a Shimba Hills Nemzeti Parkból új élőhelyükre - jelentették be a kenyai környezetvédelmi hatóságok.

Az állatokat helikopterekről követik majd, a magasból altatólövedékkel kábítják el őket, és tehergépkocsik platóján szállítják át a 150 km-re lévő Tszavo Nemzeti Park keleti területeire.

A drasztikus lépésre azért volt szükség, mert a Kenya legismertebb, leglátogatottabb nemzeti parkjai közé tartozó, ám csupán közel 200 négyzetkilométeren fekvő Shimba Hills túlzsúfolttá vált. A Shimba Hills ökoszisztémája igen érzékeny, s a helyzet most már tarthatatlan. Jelenleg 600 elefánt él a területen, az utóbbi időszakban úgy elszaporodtak, hogy gyakorlatilag teljesen felélték élelemforrásaikat, és rendszeresen pusztítják a parkkal határos ültetvényeket - nyilatkozta Edward Indakwa, a Kenya Wildlife Service (KWS) munkatársa. Ráadásul a hatalmas emlősöket sokan megpróbálják elűzni ültetvényükről, s ez a World Wildlife Service adatai szerint az elmúlt hét esztendőben kétszáz ember halálát okozta Kenyában.

Forrás: kenya.com
400 elefánt, 150 kilométer

A vadgazdálkodók az áttelepítéstől azt remélik, hogy megszűnnek az elefántok pusztításából eredő állandó konfliktusok a park és a környéken élő parasztok között, és helyrebillen a táj egyensúlya.

A vérfrissítés ráadásul segíthet a Tszavo Nemzeti Parkon is, ahol az orvvadászat az elmúlt évtizedekben drámai pusztítást végzett az elefántállományban: az 1960-as években még 40 ezres populáció mára 5-7 ezres egyedszámúra zsugorodott.

A kenyai vadvédelem eddigi legnagyobb áttelepítése várhatóan júliusban kezdődik majd, és két hónapig tart.