A világűr következő civil utasa, a milliomos Gregory Olsen nem csupán egy különleges élménnyel akarja meglepni magát, hanem kutatásokat is szeretne végezni az űrben.

Forrás: Space Adventures
Gregory Olsen

Az amerikai származású Gregory Olsen optikai felfedezésen alapuló vagyona egy részét, mintegy 20 millió dollárt áldozott a kalandra. Cége, a princetoni székhelyű Sensors Unlimited Inc. már kapcsolatba lépett azzal a vállalattal, amely az első űrturistát, Dennis Titót is az űrbe röpítette 2001-ben.

A tudós-üzletember hétfőn egy sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy tervei szerint speciális műszerekkel tanulmányozni szeretné a Föld hőmérséklet-változásának jellemzőit, a Föld légkörének szennyezettségét, egy kamerával pedig az "eget és a mennyboltot" filmezné.

Olsen bízik abban, hogy az űrben szerzett tapasztalatai - különösen a mikrogravitációs körülmények - segítségére lesznek földi kutatásainak tökéletesítésében. Eredményeit különböző tudományos folyóiratokban is szeretné publikálni.

Az utazás

Olsen a héten érkezik az oroszországi Csillagvárosba, ahol 6 hónapos felkészítő programban vesz részt, hogy aztán egy Szojuz-űrhajó fedélzetén érkezzen meg a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Jelenleg az orosz Szojuz-űrhajók jelentik az egyedüli, emberek szállítására alkalmas kapcsolatot a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között, miután tavaly februárban a Columbia űrrepülőgép a visszatéréskor tragikus balesetet szenvedett, és a NASA szünetelteti az emberes űrprogramot. A válása óta egyedül élő üzletember újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nincs benne félelem, noha a Columbia katasztrófája még az ő emlékezetében is élénken él.

A hatnapos utazásra előreláthatólag a jövő év áprilisában kerül sor, de Olsen reménykedik, hogy ha minden gördülékenyen megy, talán még ez év októberében megpillanthatja az űrből a Földet.

Az utazás költsége mit sem változott: 20 millió dollár ma is, akárcsak Tito idején. Az amerikai útját is a Space Adventures cég szervezi, amely az orosz űrügynökséggel, a Roszaviakozmosszal közösen bonyolítja le az utakat.

A világ első űrturistája az amerikai milliárdos, Denis Tito volt 2001 áprilisában, majd a dél-afrikai informatikus-vállalkozó Mark Shuttleworth utazott hasonló összegért 2002 áprilisában. Ő az AIDS gyógyításával kapcsolatos kísérleteket is végzett a világűrben.