Saját termékenységüket károsíthatják azok a férfiak, akik kannabisztartalmú cigarettát szívnak - igazolta a korábbi eredményeket egy észak-írországi kutatás.

A belfasti Queen's University kutatócsoportja a kannabiszban található hatóanyag, a THC (tetrahidrokannabinol) hatását vizsgálta a spermákra. Az eredmények szerint a THC hatására a hímivarsejtek kisebb eséllyel érik el a petesejtet, tehát megtermékenyítés kevésbé valószínű. A szernek ráadásul egy másik káros hatására is fény derült: gyengül a spermium azon képessége is, hogy enzimeivel áttörje a petesejt védőburkait.

A kutatók figyelme akkor fordult a kannabisz spermiumokra tett hatása felé, amikor a belfasti Royal Maternity Hospital meddőségi klinikáján terékenységi problémákkal kezelt férfiak életviteli szokásait vizsgálva kiderült: sokan közülük rendszeresen fogyasztanak kannabiszt. A brit meddőségi társaság éves ülésén elhangzott, hogy tengeri sünökön végzett kísérleket kimutatták a kannabisz egyértelmű terméketlenítő hatását. "A belfasti bejelentés ugyanilyen hatásra utal emberekben" - nyilatkozta dr. Sheena Lewis, a belfasti egyetem szülészeti és nőgyógyászati tanszékének munkatársa.

A kannabiszról már patkánykísérletek során kiderült, hogy azok az egyedek, amelyek szervezetébe embrionális korban kannabisz kerül, tanulási és memóriazavarokkal küszködnek. A "füvezés" ráadásul elveszi a rágcsálók időérzékét, a kender hatása alatt álló patkányok koncentrációkészsége általánosan romlott.

Korábbi vizsgálatok szerint a marihuánában lévő rákkeltő anyagok még a dohányfüstben lévőknél is erősebbek: a marihuánát fogyasztókban felmérések szerint tizenhatszor nagyobb valószínűséggel alakul ki fej-nyaki daganat, mint a "sima" dohányosokban.