Kutatók olyan hatóanyagról számoltak be az American Chemical Society 227. nemzeti konferenciáján, amely állatkísérletekben már bizonyított - képes megakadályozni az I. típusú cukorbetegség kialakulását.

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz a szénhidrát-anyagcsere zavara. Két változata közül az I. típusú többnyire gyerekkorban, tizenévesen alakul ki, ezért fiatalkori cukorbetegségnek is nevezik. A cukorbetegek 90-95 százaléka a II. típusú diabétesztől szenved, amely általában 45-50 éves kor után alakul ki, bár fiatalabb korban is előfordulhat. Az I. típusnál a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, míg a II. típusú diabétesz esetében a szervezet érzéketlenné válik az eredetileg különben kellő mennyiségben előállított, a sejteket glükózfelvételre serkentő hormonnal szemben. Ahhoz, hogy az egészséges vércukorszint fennmaradjon, a szervezet nagyobb mennyiségű inzulint termel, de a hasnyálmirigy kimerül a túlzott megerőltetésben, és előbb-utóbb képtelen elegendő mennyiségben inzulint előállítani.

A hajlamot jelző ellenanyagok és genetikai markerek a tünetek megjelenése előtt kimutathatóak már a vérből, így a jelenlegi vérvizsgálati módszerekkel kiszűrhetőek az érintettek.

Yousef Al-Abed kutatócsoportja ISO-1-nek keresztelte azt a szintetikus hatóanyagot, amely reményeik szerint egy olyan tabletta összetevője lesz majd, ami megakadályozhatja, hogy a betegségre hajlamos - főként fiatal - személyek gyarapítsák a cukorbetegek amúgy is egyre növekvő táborát. Humán alkalmazása előtt azonban még számos vizsgálatra lesz szükség.

A Jewish Research Institute kutatói egerek szervezetébe olyan vegyületet juttattak, amely I. típusú cukorbetegséget vált ki. Ezt követően a rágcsálók egy részét tíz napon keresztül ISO-1-el oltották be. Az oltás az összes egérnél megakadályozta a betegség kialakulását. Azok ellenben, akik csak a cukorbetegséget kiváltó vegyületet kapták, megbetegedtek. A kísérletet génkezeléssel cukorbeteggé tett tenyésztett egerekkel is elvégezték. Náluk 90 százalékos hatást értek el az ISO-1-el. Valamennyi beoltott állatnál megfigyelték, hogy a kezelés teljes ideje alatt folyamatosan termelte az inzulint. Ezt követően jótékony hatása még akár két hónapig kitartott. Mellékhatást nem tapasztaltak. Feltételezik, hogy az ISO-1 gátolja a szervezet védelmében szerepet játszó sejtek, az ún. makrofágok mozgását akadályozó, az inzulint termelő hasnyálmirigysejteket pusztító egyik fehérjét.

A kutatócsoport most arra keresi a választ, vajon a szintetikus hatóanyag a már kialakult 1-es és 2-es típusú cukorbetegség esetén is hatásos-e. A cukorbetegségre ugyanis jelenleg még nincsen gyógymód, így megfelelő táplálkozással, életmóddal, rendszeres testmozgással, valamint inzulinos kezeléssel is csak a tünetek, komplikációk csökkenthetők.

Cseh Júlia