Fontos különbségek női és férfi tüdőrák között

Egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy a női és férfi tüdőrák fontos eltéréseket mutat. A különbségek okát - legalábbis részben - a női nemi hormonban, az ösztrogénben kell keresni.

A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot világszerte, férfiak és nők között egyaránt, pedig a tüdőrák a leginkább megelőzhető daganatféleség. A tüdőtumorok 85-87%-a az aktív, 3-5%-a pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe. Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata. Bizonyított tény, hogy napi egy doboz cigaretta elszívása a férfiak esetében tízszeresére, nőknél ötszörösére emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Az elmúlt évtizedekben a női tüdőrákos esetek száma világszerte jelentősen emelkedett, míg a férfiaké elért egy csúcsot, és nagyjából változatlan szinten áll. Ennek egyik oka, hogy a dohányzó nők száma rohamosan nő. Ráadásul az eddigi vizsgálatok arra utalnak, hogy a női dohányosokban a betegség kialakulásának kockázata nagyobb a férfiakéhoz képest. Ugyanakkor a nők között magasabb a túlélési arány.

E fontos különbségek miatt számos kutatás igyekszik feltárni, milyen kapcsolat áll fönn a női szervezet sajátosságai és a tüdőrák között. Egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy a különbségek okát - legalábbis részben - a női nemi hormonban, az ösztrogénben kell keresni. A legújabb fejleményekről az illinois-i Northwestern University kutatói számoltak be.

A Journal of the American Medical Association-ben közzétett megállapításaik korábbi kutatások eredményeit összegzik. Megerősítik a fenti különbségeket, és az ösztrogén lehetséges szerepét is. A legfontosabb megállapítások: 1) a tüdőrákos sejtek felszínén több béta-ösztrogén-receptor található, mint a normális tüdősejtekén; 2) valószínű kapcsolatot mutatható ki az ösztrogénpótló terápia, a tüdőrák és a dohányzás között; 3) a nők betegek jobban reagálnak egyes célzott terápiákra, mint a férfiak.

A további kutatások segíthetnek e fontos különbségek pontos okainak feltárásában, és a remények szerint mindkét nem betegeinek esetében kamatoznak majd.

Dohányzás - a daganatos halállista élén

A dohányzás káros hatásai sokkal nagyobbak, mint korábban gondolták. Több mint húszféle súlyos, köztük különféle rákos megbetegedések kialakulásában és e megbetegedések okozta halálozásban játszik fontos vezető szerepet. Magyarországon ma évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására, a halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy egyharmadáért a dohányzás felelős.

Magyarországon 2001-ben 5741 férfi és 2161 nő halt meg tüdődaganat következtében, ami az összes rákos halálozás 23,7%-ának felelt meg. Ez a férfi populációban 30,5%-ot, a nőiben 14,9%-ot jelent. A tüdőrák hazánkban a férfiak esetében vezető daganatos halálok, a nőknél az emlő- és a vastagbéldaganatok után a harmadik helyen áll. Közel hasonló a helyzet valamennyi iparilag fejlett országokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK