Magyar találmány az érelmeszesedés ellen

2004.04.16. 16:41

Eddig csak szívkatéterezéssel vagy bonyolult laboratóriumi vizsgálatokkal tudták diagnosztizálni az aorta (főverőér) meszesedését. Ezeket a nehézkes eljárásokat helyettesítheti egy új magyar találmány, amelynek segítségével gyorsan, egyszerűen felismerhető az érelmeszesedés, akár kezdeti szakaszban is.

Napjainkban a betegségek közül a szív- és érrendszeri megbetegedések halálozási arány a legnagyobb. Ezek többsége az érelmeszesedésre vezethető vissza. Élettartamunk bizonyos mértékben kódolva van az ereinkben. Ha ereink rossz állapotban vannak - azaz az optimálisnál meszesebbek, ezáltal kevésbé rugalmasak -, az nagyban megrövidítheti élettartamunkat..

A főverőér, az aorta állapota jelzi legerőteljesebben az érelmeszesedésre utaló elváltozásokat. Az aorta rugalmasságának vizsgálata meghatározó az erek elmeszesedésének kimutatásában, az elváltozások ugyanis itt jelentkeznek a leghamarabb. Eddig azonban csak szívkatéterezéssel vagy hosszadalmas, bonyolult laboratóriumi vizsgálatokkal tudták diagnosztizálni az aorta meszesedését. Ezeket a nehézkes eljárásokat helyettesítheti egy új magyar találmány, amelynek segítségével gyorsan, egyszerűen felismerhető az érelmeszesedés, akár kezdeti szakaszban is.

Forrás: Delta

A mérési módszer nagyon hasonlít a vérnyomásméréshez: egy egyszerű mandzsettával, amit a beteg karjára helyeznek föl, olyan információk nyerhetők, mint a szívkatéterezéssel. A mérés megbízható képet ad a beteg ereinek állapotáról, a meszesedés mértékéről.

A mérés fizikai alapja az, hogy a szív összehúzódásának hatására a fő ütőérben keletkező első pulzushullám visszaverődik az ütőér elágazásának pontjából. Ennek a visszavert hullámnak a nagysága, valamint a pulzushullám terjedési sebessége függ az aorta rugalmasságától. Egy egészséges, rugalmas érben lassabban terjed a pulzushullám, és kisebb lesz a visszavert hullám magassága.

A Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Program keretében született felfedezés mérföldkő lehet az orvostudományban. Ha az egyszerű mérési módszer elterjed a gyakorlatban, akkor az érelmeszesedés már a kezdeti állapotban is diagnosztizálható lesz. Az idejében felfedezett érelmeszesedés pedig - amely nemcsak magas, hanem normális vérnyomás mellett is előfordulhat - megfelelő gyógyszerekkel lassítható, megállítható, sőt újabb adatok szerint vissza is fordítható.

A találmányról a Delta 2004. április 18-i adásában tekinthetnek meg összeállítást (mtv, 14.10).