Bömbi, a Fővárosi Állat- és Növénykert legfiatalabb oroszlánja, akit egy bozontos, Tarzan névre keresztelt dajkakutya nevelt, 2004. május közepén elhagyja eddigi otthonát, sőt Európát is. Afrikába, a SanWild vadasparkba költözik.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2004. január 14-én oroszlánkölykök születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ám csak egy maradt életben. A Bömbi névre keresztelt kisoroszlánt sokáig egy siófoki kutyamenhelyről származó, Tarzan nevű dajkakutya nevelte állatgondozói segédlettel.

Bömbi erősödése, egyre inkább megnyilvánuló "oroszlánöntudata" miatt a gondozók szükségesnek látták, hogy április 14-én gondozóik különválasszák a furcsa párost. Az árván maradt kölyöknek ráadásul hamarosan költöznie kell, hiszen néhány hónap múlva kinövi eddigi lakhelyét. Európa állatkertjeiben rengeteg oroszlán látható, így egyre nehezebb elhelyezni, jó otthont találni egy újabb kölyökoroszlánnak.

A kölyök sorsa nemrégiben eldőlt: hamarosan a dél-afrikai SanWild vadasparkba kerül, ahol az állatok félvadon, állatorvosi felügyelet mellett, jelenleg 2700 hektár területet birtokolnak. Ez a terület az év végére 10 000 hektárra bővül ki. A SanWild eddigi munkája során már több oroszlánt engedett vissza a vadonba, amelyek szintén  Bömbihez hasonló, kézben nevelt nagymacskák voltak.

Forrás: sanwild.org
A SanWild egy Bömbihez hasonló lakója

Mivel a kölyök társ után is vágyik, s a szabad életre is nagyobb esélye van, ha fiatalon kerül vissza a természetbe, megkezdődtek a megelőző állatorvosi vizsgálatok és az utazáshoz szükséges állategészségügyi és nemzetközi kereskedelmi, természetvédelmi egyezmények engedélyeinek beszerzései. A fővárosi állatkert ifjú, trón nélküli királya így előreláthatólag május közepén utazik Afrikába, ahol már várni fogja egy hasonló korú oroszlánhölgy.