Az amerikai Lehetőség befejezte küldetésének alapszakaszát, amelynek során az emberiség egyik legsikeresebb űrkutató szerkezetévé vált.

Az Opportunity küldetése első két hónapjában szinte kizárólag a Sas-kráternek nevezett mélyedés világos árnyalatú kőzetkibukkanásának sziklatömbjeit és szerkezetét tanulmányozta, kameráival és a robotkarján lévő műszerekkel egyaránt. Ezek eredményeiből született meg legfontosabb felfedezése: a szemcsék részletes kémiai elemzése és a kőzetdarabok mikroformáinak tanulmányozása alapján több, egymástól független módon is bebizonyította, hogy a körülötte lévő rétegek hullámzó, esetleg áramló felszíni víztestben jöttek létre. Ezzel sikerült választ találni a küldetés alapvető kérdésére.

Ám a robot-geológus nem fejezte be a munkát. Kitekintve a kráterből szintén szokatlan marsi panoráma tárult fel előttünk: egy szinte tökéletes síkság, amelyet igen apró szemcsés, vörös színű törmeléktakaró borít, s ezen apró dűnékbe halmozódik fel a szél által mozgatott poranyag. A kőzetdaraboktól mentes terület igen kedvező a rover számára, így volt olyan marsi nap, amelynek során 140 métert haladt előre a terepen.

Az Opportunity útja során több zárt mélyedés mellett is elhaladt a síkságon, amelyek belsejében a Sas-kráterben tanulmányozott világos kőzetkibukkanáshoz hasonló rétegek láthatók, s jelenleg egy sziklákkal szegélyezett mélyedés, a Fram-kráter peremén végez vizsgálatokat. A jármű eddig mintegy 450 métert haladt a Sas-krátertől, s már csak további 250 métert kell megtennie következő célpontjáig, a 160 méter átmérőjű Maradandóság-kráterig.