Eltűnőben a Jupiter hatalmas viharai

A legújabb modellszámítások szerint a Jupiteren olyan klimatikus változások következnek be, amelyek hatására a kisebb ciklonok és anticiklonok eltűnhetnek a légkörben. Könnyen lehet, hogy a Naprendszer legöregebb ismert anticiklonja is meggyengül a következő évtizedben.

Naprendszerünk legnagyobb bolygója, a Jupiter légköri áramlásai legalább olyan összetettek, mint a Földön megfigyelhető áramlások. A Jupiter gyors forgása vastag sávokba rendezi a légköri gázokat, sötét és világos zónákat hozva létre, féltekénként hat-nyolcat.

Az egyes sávok áramlási sebessége közötti különbségek hatalmas örvényeket hoznak létre a sávok határain. Szerkezetük és viselkedésük nagyban hasonlít a földi ciklonokhoz és anticiklonokhoz, de méretük és élettartamuk sokkal nagyobb földi társaiknál. Egy-egy ilyen légköri képződmény hetekig, hónapokig is stabil maradhat, de a legnagyobbak hosszú éveken át változatlanok maradnak.

A Jupiter legnagyobb és legidősebb anticiklonja a Nagy Vörös Folt néven ismert képződmény, melyet 1665-ben Cassini fedezett fel. A folt már ekkor is stabil légköri alakzat volt, ami azt jelenti, hogy jóval hosszabb ideje lehet jelen a bolygón. Méretére jellemző, hogy a Föld háromszor is elférne benne (átmérője 30-40 ezer km). A XX. században a csillagászok megfigyelték, hogy a folt mérete folyamatosan csökken, alakja is változik. Míg felfedezésekor egy hosszúkás, szivar alakú képződmény volt, megjelenése mára sokkal inkább egy oválishoz, idővel minden bizonnyal a körhöz fog hasonlítani. Ez a változás hosszú távon még az amatőr csillagászok észleléseiből is kimutatható.

Philip Marcus és kutatócsoportja (University of California, Berkeley) az elmúlt húsz évben a Nagy Vörös Folt változásait kísérte figyelemmel és próbálta modellezni a jelenséget. Számításaik szerint a Jupiter klimatikus változásai nem csak a Nap mágneses ciklusához köthető 22 éves, hanem egy hetven éves ciklust is követnek. A modellszámítások szerint a bolygó átlaghőmérséklete az elkövetkező évtizedben akár 10 fokkal is megváltozhat. Ez úgy fog megnyilvánulni, hogy az egyenlítői területek melegedni, míg a pólus környéki régiók hűlni fognak. Ez azzal jár, hogy a meglévő áramlási rendszerek átrendeződnek, megváltoznak. A hőmérsékletváltozások miatt a légnyomás is változni fog, ami felboríthatja a kisebb viharok, ciklonok, anticiklonok stabilitását, és ezek hosszú időre eltűnhetnek a Jupiter légköréből. A Nagy Vörös Folt azonban méreténél és elhelyezkedésénél fogva stabil maradhat, és még hosszú időn át szolgálhat kutatási területtel a csillagászoknak és megkapó látvánnyal a laikusoknak is.

A folt stabilitásához és fenntartásához jelentősen hozzájárul, hogy időnként kisebb viharokat nyel el és ezzel erősíti magát. A hőmérsékletváltozás következtében azonban minden bizonnyal kevesebb vihart nyelhet majd el, így átmenetileg tovább gyengülhet a Nagy Vörös Folt.

A Jupiter azonban a következő légköri ciklusában minden bizonnyal újra fogja építeni viharokkal telt légkörének most lecsendesülő részeit, és az utókor számára is sok érdekességet tartogat majd.

Orbán Ádám - Végh Tamás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK