Már nézhető a neten a világ első albatrosz-versenye

Egy brit fogadóiroda és számos lelkes állatvédő szervezésében a héten elindult a világ első albatrosz-versenye, amelynek útvonalát és alakulását az érdeklődők az interneten követhetik nyomon. A futam az eddigi legnagyobb szabású műholdas nyomkövetés, amelyben tengeri madarak röptét figyelhetjük.

Mint arról korábban hírt adtunk, a brit Ladbrokes fogadóiroda meglepő ötlettel állt elő: legújabb kezdeményezésén arra lehet fogadásokat kötni, hogy 18, erre a célra kiszemelt tasmán albatrosz mennyi idő alatt és milyen helyezésekkel teszi meg Ausztráliától Dél-Afrikáig tartó éves maratoni vándorlását. A jelzőkészülékkel ellátott vándormadarak nem rövidebb mint 11 000 kilométer hosszú útját az iroda honlapján lehet nyomon követni a starttól a célig, Tasmaniától a Jóreménység fokáig. A verseny legalább annyira szolgál nemes célokat, mint a fogadók szórakozását: a szervezők célja a futam megszervezésével az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a tasmán albatroszokra, s a bevétel nagy részét a fokozottan veszélyeztetett faj védelmére kívánják költeni.

A tasmán albatroszok (Diomedea cauta) az ausztrál kontinens legdélibb csücske és Tasmania közt fekvő Bass-szoros szigetein költenek. Fiókáik minden év márciusában hagyják el a szárazföldet, hogy megkezdjék vándorlásukat az Indiai-óceán fölött Afrika déli csücskéig. Ez évben 18 kiválasztott madarat természetvédők által ellenőrzött műholdas nyomjelző készülékkel láttak el, így a madarak útját, helyzetét az iroda internetes oldalán lehet nyomon követni.

Minden egyes madárnak megvan a maga "trénere" (a röptét nyomon követő kutató), "tulajdonosa" (a versenyt támogató szponzora), "zsokéja" (műholdas jeladója) és "istállója" (starthelye).

Forrás: EPAMár elérte a Kangaroo-szigeteket, s ezzel vezeti az északi élbojt a brit golfbajnok, Sam Torrance albatrosza, a kettes számú Daniphobouska, de a nyomában van Susan Hempshire brit színésznő Monarch of the Glen nevű madara, és tartja az iramot Sir David Attenborough albatrosza, a hármas számmal "futó" Ocean Spirit is. Önálló utat járva a mezőnytől több száz kilométerre délre halad és a jelen állás szerint úgy tűnik, tegnap óta át is vette a vezetést Jerry Hall amerikai híresség madara, Aphrodité. A 17-es számú Xanadu, illetve a 18-as "Rakéta" névre hallgató The Rocket pedig még csak az első szárnycsapásoknál tart, s ezzel a mezőny végét zárja. Érdekesség, hogy Brian May, a Queen zenekar egykori gitárosának hím albatrosza, We will rock you mintha fölszívódott volna a térképről.

Forrás: EPA

Kipusztuló bajnokok

Az egyes egyedek esélyeit fizikai állapotuk és az időjárási viszonyok alapján határozták meg, fogadni a verseny honlapján akár naponta magyar idő szerint este 10-től hajnali 2.59-ig lehet. A megfigyelés elsődleges célja az információgyűjtés, valamint hogy fölhívják a világ figyelmét a különleges képességű tasmán albatroszokra, egy olyan fajra, amelyet tollazatuk, tojásaik begyűjtése, valamint legújabban az ipari méretű fenékhorgos halászat a kipusztulás szélére sodort. Az albatroszok a világ legnagyobb repülő madarai, súlyuk a 12 kilogarmmot is elérheti, szárnyaik fesztávolsága meghaladhatja a 3 és fél métert. Párt egész életükre választanak, és évente egyetlen tojást költenek ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK