Jelentős magyar eredmény az öregedésbiológiában

Magyar kutatók a Caenorhabditis elegans nevű fonálféreg segítségével arra jöttek rá, hogy az életkort befolyásoló ún. TOR-gén egyúttal az inzulin-anyagcsere karmestere is.

Forrás: --

A genetikusok az öröklődés szabályainak kulcsáért gyakran fordulnak olyan egyszerű felépítésű, mégis "fejlett" genetikai rendszerrel rendelkező élőlényekhez, mint a muslicák vagy fonálférgek. A fonálféreg jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy azok a kutatók, akik először használták genetikai kísérletekben ezt az apró állatot, 2002-ben megkapták az orvosi Nobel-díjat.

Magyarországon a fonálféreg (Nematoda) kutatásának egyik fellegvára a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Genetikai Tanszéke. Itt a kutatók nemrégiben világraszóló eredménnyel álltak elő: megfejtették az összefüggést a hosszú életkor és a szervezet inzulin-háztatását szabályozó gén között.

Orosz László genetikus (ELTE TTK Genetikai Tanszék) szerint a fonálférgek és az ember genetikai rendszere között körülbelül annyi a hasonlóság és a különbség, mint a Trabant és a Mercedes között. A működés alapelvei pedig kitűnően megérthetők az egyszerűbb szerkezeten is. A magyar kutatók - akiknek eredményét a Nature, a világ legtekintélyesebb tudományos folyóirata is közölte - arra jöttek rá, hogy az életkort befolyásoló ún. TOR-gén egyúttal az inzulin-anyagcsere karmestere is.

Vellai Tibor genetikus kísérletei bebizonyították, hogy azok a fonalférgek, amelyekben a TOR-gén működését csillapították, azaz kevesebb táplálékot kaptak, hosszabb ideig éltek. Sőt, nem csak az életkoruk tolódott ki, hanem hosszabb ideig maradtak fiatalok, tovább őrizték meg szaporodóképességüket is. Lényegében lassabban ketyeg biológiai órájuk, s ez minden valószínűség szerint így működik az emberben is.

Vagyis - ahogy az már oly sokszor bebizonyosodott - a genetika csupán az élet határait, a kereteket szabja meg. De hogy ezek között a keretek között mi történik, az már tőlünk is függ. így például mértékletes táplálkozással csillapítva a TOR gén működését, boldogan élhetünk az emberi  kor legvégső határáig, addig, ameddig csak génjeink engedik.

Részletek a Delta május 2-ai adásában (vasárnap, 14.10 - mtv)