Folyamatos tiszta energiaforrás

Egy cég szélturbinákat kombinál hidrogéngenerátorral és hidrogéncellákkal, így biztosítja a megújuló energiaforrásokra épülő energiatermelés folyamatosságát.

A megújuló energiaforrások egyik legnagyobb problémája, hogy nem biztosítanak folyamatos energiaellátást. A szél, a hullámzás és a napenergia ugyan tiszta alternatívát jelentenek a fosszilis tüzelőanyagokkal és a nukleáris energiával szemben, de van, amikor a szél, a tenger lecsendesedik és a nap nem süt. Ezért ezen energiaforrások áramtermelő-képessége csak periodikus.

A norvég Norsk Hydro ASA konszern arra törekszik, hogy különböző technológiák kombinációjával áthidalja ezt a problémát. Úttörő jellegű kísérleti beruházásuknak egy kis lakott sziget (Utsira) ad helyet Norvégia délnyugati partjai mellett.

A cég úgy létesít a szigeten két 600 kilowattos szélturbinát, hogy azt egy hidrogéngenerátorral és hidrogéncellákkal kombinálja. Terveik szerint ezzel folyamatos (nem periodikus) energiaellátást tudnak biztosítani a kis közösségnek. Amikor szeles az idő, a szélturbinák több elektromosságot termelnek, mint amennyire szükség van. Ez a felesleges energia hidrogéntermelésére fordítódik, hogy szélcsendes időben a hidrogént égető generátor állítson elő elektromosságot.

A hidrogén az egyik leggyakrabban előforduló elem a Földön, és úgy tekinthetünk rá, mint egy nem szennyező energiaforrásra (ideértve a hidrogénnel üzemelő járműveket is). Hidrogént elő lehet állítani a természetben előforduló gázokból (pl. metán), vagy akár elektrolízis útján is, vízből (erre képes a fenti szélturbina is). A tervezők remélik: ha a próbaüzem sikeres lesz, akkor ezt a megoldást máshol is alkalmazhatják majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK