Visszatért a Földre a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásról

Sikeresen földet ért pénteken a Szojuz TMA-3 orosz űrhajó leszállóegysége, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) hazatérő három űrhajóssal.

Az Alekszander Kalerij orosz, Michael Foale amerikai és André Kuipers holland űrhajóst szállító űrhajó mintegy három és fél óra alatt tette meg az űrállomásról a Földre vezető utat, s a leszállóegység pénteken hajnalban biztonságosan landolt a leszállásra kijelölt övezetben, a kazahsztáni Arkaliktól északkeletre. A mentőalakulatok első helikoptere a landolást követően perceken belül megtalálta a leszállóegységet.

Az űrhajósokat előbb egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, majd Moszkvába szállítják. Kalerij és Foale 195 napot töltött az ISS fedélzetén. Az űrállomásra múlt szerdán érkezett meg a váltás, az orosz Gennagyij Padalka és az amerikai Michael Fincke személyében. Velük együtt érkezett Kuipers is, aki kilenc napos űrbeli tartózkodás után most visszatért a Földre.

A Columbia amerikai űrrepülőgép 2003. február 1-jei felrobbanása óta az ISS személyzetének rendszeres cseréje és az űrállomás utánpótlása kizárólag az orosz űrhajókkal történik. A NASA október előtt nem újítja fel repüléseit.

Amerikai űrhajós most harmadszor tért vissza a Földre orosz űrhajón, s a landolás körülményeit fokozott érdeklődés övezte. Tavaly májusban egy hasonló leszállóegység a számítógép hibájából a kijelölt leszállási övezettől több száz kilométerre ért földet, s a mentőalakulatok órákon át kutattak utána. A következő legénység leszállóegysége tavaly októberben viszont már óraműpontossággal ért földet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK