A dél-ausztráliai Kenguru-szigeten első hangzásra meglepő módon védik a bundás-erszényes medvéket: az állatok és a sziget növényvilágának fönnmaradása érdekében 20 ezer koalát készülnek kilőni, megszabadítva ezzel őket és életben maradó társaikat a lassú éhhaláltól.

Mint korábban erről már beszámoltunk, a dél-ausztráliai szövetségi állam partjánál fekvő szigeten a koalák túlzottan elszaporodtak, olyannyira, hogy a szigeten élő mintegy harmincezer erszényes már felfalta az eukaliptuszfák lombjainak nagy részét. A hatóságok már többféle módszerrel próbálták ritkítani az állományt: számos nőstényt sterilizáltak, illetve az állatok egy részét "koalaszegény" vidékekre telepítették. A túlszaporodást azonban nem voltak képesek megállítani, így a vadőrök számára egyetlen megoldás maradt: erőszakos módon kell megritkítani a nagy szaporulatot.

"Több ezer éhező állatról van szó. Lehet, hogy ennivalóan aranyosak, de most félre kell tennünk az érzelmeinket. Lőjék le őket hivatásos vadászok, gyorsan és pontosan" - javasolta Sandra Kanck, az ország harmadik legnagyobb pártja, az ausztrál demokrata párt elnöke. A döntést támogatják a helyi környezetvédők is, akik szerint a hatóságoknak kötelességük, hogy olykor ehhez hasonló eljárásokkal  biztosítsák a szigeten élő fajok sokféleségét, a sziget ökoszisztémájának fönnmaradását.