A gyöngéd, illatos májusi gyöngyvirágról nemigen jut eszünkbe, hogy rendkívül mérgező növény, pedig a május egyben a gyöngyvirág-mérgezések hónapja is.

A növény szívműködést serkentő és vízhajtó hatóanyagait ugyan hasznosítja a gyógyszeripar, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gyöngyvirág minden része önmagában is mérgező!

Legveszélyesebb az 1-4 éves gyerekekre, akik véletlenül megehetik kis, fehér csengettyűit, a szárát, vagy beleisznak abba a vízbe, amelyben a gyöngyvirágcsokrot tartják. A mérgezés első tünetei: szájüreg-irritáció, gyomorfájdalmak, erős nyálképződés, émelygés, hányás, hasmenés, aluszékonyság, szédülés, görcsök, reszketés, fokozott vizelet-kiválasztás. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A szívritmuszavarok már a következő tünetcsoporthoz tartoznak: lelassul vagy fölgyorsul a szívműködés, gyakran légzési zavarokkal, nehéz légzéssel társulva.

Mérgezés esetén orvosi segítségre, esetleg gyomormosásra, a szívműködés kórházi ellenőrzésére is szükség lehet. Ha a szervezetbe jutott méreg mennyiségét csekélynek ítélik az orvosok, akkor elegendő az otthoni ápolás és diéta is.