A saolin szerzetesek bemutatói az egész világon hihetetlen látványnak számítanak. A magasan képzett mesterek által előadott mutatványok halált megvetőnek és misztikusnak tűnnek a nézők szemében. Azonban minden egyes mutatványnak közvetlen fizikai alapja is van. A Daily Planet David Willie fizikus segítségével keresett lehetséges magyarázatot az attrakciókra.

Az alábbi mutatványokról és a magyarázatokról megtekinthető videofelvétel ezen az oldalon.

A vasgyomor
Hogyan tudja egy szerzetes fenntartani a testét öt lándzsa hegyén? Willie szerint ez a nyomással és a tömegmegoszlással van összefüggésben. Magyarázatát egy vizesballon és 5 lándzsa bevonásával demonstrálja.

Játék a tűzzel
Hogyan tudják elkerülni az égési sérüléseket? Willie ezt az ún. Leidenfrost-jelenséggel magyarázza. (Ennek köszönhetően bizonyos körülmények között a folyadékok még a forráspontjuknál jóval magasabb hőmérsékletet is képesek forrás, illetve párolgás nélkül elviselni). Ezt felhasználva a bőrfelület védve maradhat.

Farúd eltörése
A rudat a szerzetes hátán és mellkasán egyaránt eltörik. A rúd eltöréséhez szükséges erő csökken, attól függően, hogy pontosan hova mérik vele az ütést. Willie szerint ez akkor is igaz, amikor egy fémrudat törnek el egy szerzetes fején.

A szögágy
A klasszikus attrakció saolin változatában két szerzetes fekszik szöges deszkák közé sajtolva. Willie bemutatja, hogy ez valójában milyen egyszerű. Az egész a nyomásról szól.

Kemény fej
Ennél a mutatványnál egy szerzetes egy betonlemezt tör össze a fejével. Willie ezt egy strucctojás bevonásával demonstrálja laboratóriumában.

Kövek aprítása
Csupasz kézzel darabolni köveket rengeteg erőt igényel, de nem lehetetlen. A magyarázat összefüggésben lehet a kövek eltérő belső feszességével.