A Bush elnök által januárban meghirdetett nagyra törő űrkutatási tervek megvalósítása komoly fejtörést okoz az Egyesült Államok űrkutatási szakértőinek.

Mint arról beszámoltunk, az elnök az év elején közölte: az USA 2020-ig visszatér a Holdra, ezt követően pedig célba veszi a Marsot. Létrehoztak egy szakértői bizottságot, amelynek feladata egyelőre az, hogy a jövő hónapban Bush elé terjessze jelentését. A tanácsadó testület úgy véli, ha Amerika nem lép, lép helyette más - ennek megfogalmazásakor utalnak a bimbózó kínai űrtevékenységre, továbbá arra, hogy még az oroszok is versenyben vannak.

A testület hangsúlyozza azt is, hogy a Columbia űrrepülőgép tavalyi katasztrófája alaposan megtépázta az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tekintélyét és a belé vetett bizalmat. Ráadásul az űrrepülőgépek kiválásával a Nemzetközi Űrállomás jövője, építésének befejezése is bizonytalanná vált, márpedig az Egyesült Államoknak ebben a vállalkozásban mind ez idáig vezető szerepe volt.

Az űrrepülőgép-katasztrófa okozta presztízsveszteség helyreállításának első lépése már megtörtént: alapküldetésük időtartamát túllépve a NASA két marsjárója még most is információkat gyűjt a vörös bolygón. A közvélemény mellett azonban hátra van még az amerikai politikai elit, a két nagy párt és a törvényhozás meggyőzése is: itt dől el, hogy a kormány mennyit áldoz az amerikai adófizetők pénzéből a világűr kutatására.