Brit tudósok szerint a káposztafélékben lévő anyagok hatékonyan csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Az alapvető ok, amiért az orvosok és más egészségügyi szakemberek minden vonatkozásban a vitamindús táplálkozást ajánlják, az, hogy szervezetünk egész életünk folyamán egészségesebb marad, nagyobb teljesítményekre képes, s immunrendszerünk - melynek a fertőzések leküzdésén túl a rák elleni védekezésben is jelentős szerepe van - nagyobb hatásfokkal teljesíti funkcióját.

Számos megfigyelés, kísérlet eredményei alapján a vitaminok egy részéről úgy tartják, hogy a rákos megbetegedésekkel szemben is bizonyos fokú védőhatással, tehát rákellenes hatással is rendelkeznek. Ilyennek tekintik az A-, C-, E-vitaminokat és a B- vitaminok egy részét is.

A vitaminokban leggazdagabb táplálkozást a zöldség- és gyümölcsfélék rendszeres fogyasztása jelenti. Különösen ajánlják az ún. keresztesvirágú zöldségfélék: káposzta, brokkoli, kelbimbó, karalábé és karfiol stb. fogyasztását, mivel ezek csökkentik a rákképződés kockázatát, különösen a gyomor- és béltraktusban és a légutakban. Étkezésirost- és vitamintartalmukon kívül - amelyek általánosan ismert, az egészséges táplálkozást elősegítő zöldségkomponensek - ezek a zöldségek ún. glukozinolátokat, nagy kéntartalmú vegyületeket is tartalmaznak. A glukozinolátok felelősek ezen zöldségfélék átható aromájáért, amit legerősebben a fehérrépában, retekben és kerti zsázsában érezhetünk.

Új eredmények segítenek annak megértésében, miben áll a keresztesvirágúak rákellenes hatása. Az Institute of Food Research (USA) kutatóinak sikerült kimutatni, hogy megemésztésük során egy AITC jelzésű vegyület szabadul fel, amely a kísérletekben hatékonyan pusztította el a vastagbélrákos sejteket és akadályozta meg terjedésüket. A kutatók szerint e zöldségek heti két-három alkalommal történő fogyasztása komoly védelmet jelenthet a betegséggel szemben.

Az AITC a keresztesvirágúakban található trioglikozid, a szinigrin származéka. Az AITC a zöldségek feldolgozásakor (feldarabolás, rágás, főzés, emésztés stb.) szabadul fel, tehát fogyasztásuk bármilyen formában ajánlott. A kutatást vezető Ian Johnson professzor szerint "nincs szó csodaszerről, mindazonáltal a felfedezés jelentősége bátran összevethető más hatékony rákellenes készítményekkel".

Világméretű összefogás a rák ellen

A felfedezéssel egy időben a World Cancer Research Fund (WCRF) bejelentette, hogy elvégzi az idáig legkiterjedtebb vizsgálatot a táplálkozás és a rák összefüggéséről, amelynek során a világ minden tájáról több mint 10 ezer, korábban elvégzett kutatás összehasonlító elemzését végzik el. A kutatások célja, hogy tisztázzák: melyek azok az ételek, amelyek valóban védelmet jelentenek a rák ellen, és melyek azok, amelyekről ez még nem bizonyított. Az eredmények 2006-ra várhatók.

A Leedsi és Bristoli Egyetem kutatói a hasnyálmirigy-, a gyomor-, a hólyag-, a prosztata- és a veserákról gyűjtik össze az információkat, az egyesült államokbeli Pennsylvania Egyetem szakemberei pedig a száj- és garatrákot vizsgálják. A Johns Hopkins Egyetem a tüdőrákról igyekszik mindent megtudni, míg a Kaiser Permanente Intézetben a méhrákot tanulmányozzák. A programba több európai intézet is bekapcsolódik.