Úttörő eredmény az energiaiparban

A Sumitomo Electric Industries konszern (Tokió) hétfőn bejelentette: hamarosan olyan szupravezető kábelek tömeggyártásába kezdenek, amelyek 130-szor hatékonyabban vezetik az elektromosságot, mint a rézvezeték.

Amennyiben a terv megvalósul, áttörést jelentene és jelentős költségcsökkenést hozna az energiaiparban. Nagy jelentősége lenne a gépgyártásban is, ahol szupravezető generátorokban, motorokban, illetve transzformátorokban használhatnák fel.

Az abszolút nulla hőmérséklet közelében (-273,16 Celsius-fok, 0 K) a szokásos fémes viselkedéshez képest új jelenség, a szupravezetés léphet föl. Az anyagtól függő kritikus hőmérsékleten a fém ellenállása hirtelen nullára eshet le, ami az elektromosság veszteségnélküli továbbítását jelenti. Ennél a pontnál az anyag tökéletes vezetővé válik, a drót nem melegszik föl, nincs hőtermelés, nincs veszteség. Az utóbbi két évtizedben egyre több olyan anyagot találtak, amelyek jóval magasabb hőmérsékleten is szupravezető tulajdonságokat mutatnak (a jelenleg ismert legmagasabb hőmérséklet légköri nyomáson mérve Celsiusban  -135 fok, ami persze még mindig igen alacsony hőmérséklet).

A bejelentés szerint a Sumitomo gyár már elkészített mintegy 900 méternyi szupravezető kerámiakábelt, amelynek vastagságát sikerült egy ceruza vastagságánál kisebbre redukálniuk. A magas hőmérsékletű szupravezető bizmutból, ólom-cink ötvözetből és kis mennyiségű rézből áll, amely olcsó ipari hűtőanyaggal, folyékony nitrogénnel lesz hűthető a szupravezetéshez szükséges hőmérsékletre.

Ez utóbbi, kritikus pontról a gyártó egyelőre nem közölt részletes információkat. A jelenlegi ismeretek szerint ugyanis távvezetékként egyelőre azért nem használhatunk szupravezetőt, mert a hűtéshez szükséges energia nagyobb lenne, mint a vezetékben bekövetkező veszteség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK