Előrejelzések az idei nyárra

A tavalyi tikkasztó forróságot követően Európa-szerte aggódva tekintenek az elkövetkező hónapok elé. A meteorológusok azonban tanácstalanok, semmi biztosat nem tudnak ígérni a nyárral kapcsolatosan.

Május idusa felé már sokan elkezdik tervezgetni a nyári szabadságukat, és próbálják eltalálni azt az időszakot, amely a nyaralás számára a legkedvezőbb időjárást ígéri.

Nyugat-Európában azonban kissé aggodalmasan tekintenek az elkövetkező hónapok elé. Sokak emlékezetében elevenen él a tavalyi kánikula, amely szinte végigperzselte egész Európát, és amely Olaszországban és Franciaországban számos halálos áldozatot is követelt. Ráadásul a légkondicionálók fokozott használata olyan áramfogyasztást generált, aminek következtében számos területen energiaellátási problémák léptek fel. Több kisebb folyó kiszáradt, és nagy nehézséget okozott a lakosság ivóvízzel történő ellátása is.

A tavalyi példából okulva a francia vízügyi szakemberek katasztrófatervet dolgoztak ki az idei nyárra, és folyamatosan ellenőrzik a talaj- és rétegvízszintet. Noha a csapadékos őszi és tavaszi időjárásnak köszönhetően a talajvízszint több régióban elérte az átlagos értéket, néhol - pl. Franciaország északi és délkeleti területein - már most jóval alacsonyabb a megszokottnál.

A félelmekre az Európai Meteorológiai Szolgálat sem tud megnyugtató válasszal szolgálni, ugyanis a változó klimatikus viszonyok miatt még a rövid távú előrejelzés is igen bizonytalan.

Az utóbbi évtizedben a kutatók egy sajátos jelenséget tapasztalnak. Megfigyelték, hogy március folyamán az Atlanti-óceán középső részén a víz hőmérséklete jelentősen csökken. A lehűlési folyamattal párhuzamosan a periférián - így Európa partjai közelében is - a tengervíz felmelegszik. A tavalyi év folyamán ez a kettős tendencia rekordhosszúságú ideig, egészen júliusig elhúzódott. Mindazonáltal még elhamarkodott lenne összefüggésbe hozni a jelenséget a kánikulával. A kutatók továbbra is figyelik az óceánokban történő hőmérsékleti változásokat és próbálnak - több-kevesebb sikerrel - olyan időjárási modellt létrehozni, amely képes előrejelezni az ilyen rendkívüli eseményeket.

Hazai hőkép

Szerencsére hazánkban a tavalyi nyár ugyan számos hőmérsékleti rekordot produkált, de nem teremtett olyan katasztrófahelyzetet, mint egyes nyugat-európai országokban. Bár a Balaton vízszintjét sokszor csak negatív rekordként emlegették, a Dunán pedig zátonyok és homokpadok lehetetlenítették el a hajózást, huzamosabb vízellátási problémák nem keletkeztek. Mindenesetre biztató, hogy idén, hosszú évek után végre valódi tavasz van. Nem egyik napról a másikra köszöntött be a nyár, mint azt korábban tapasztalhattuk. Aranyat érő májusi eső is hullik, sőt az évekig mellőzött átmeneti kabátok újra előkerülhettek. A közelgő nyár azonban minden bizonnyal számos további meglepetést tartogat a Kárpát-medencében is.

Ladányi László

KAPCSOLÓDÓ CIKK